clanak False

Energetski obnovljeni dječji vrtići Jarun i Vrapče

Dodatna dva zagrebačka dječja vrtića – Jarun i Vrapče - ponosni su vlasnici novih i boljih energetskih certifikata, a tim povodom obišao ih je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
18.07.2016.

Dodatna dva zagrebačka dječja vrtića – Jarun i Vrapče - ponosni su vlasnici novih i boljih energetskih certifikata, a tim povodom obišao ih je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Naime, program ZgEE – Zagreb energetski efikasan grad obuhvaća energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada, kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s ciljem postizanja minimalno energetskog razreda B, što znatno smanjuje energetsku potrošnju i emisije CO2.


Dječji vrtić Jarun

Ovo je jedna od najvećih pojedinačnih investicija u energetski obnovljene objekte kad su u pitanju obrazovne institucije, istaknuo je gradonačelnik Bandić prilikom obilaska obnovljenog vrtića na Jarunu.

Ravnateljica Snježana Vusić – Kodvanj dodala je kako je DV Jarun drugi po veličini vrtić u gradu, koji posluje u sedam objekata. Ovaj objekt datira iz 1978. godine, a unutarnji prostor je veličine 1.600m2 u kojima je smješteno 10 odgojnih skupina, nastavila je ravnateljica objasnivši kako je u okviru obnove u cijelosti izmijenjen krov, obnovljena fasada i stolarija, a zamijenjena je i stara kotlovnica na lož ulje. To je bila jedna od velikih stavki u troškovniku grada jer je primjerice za proteklu godinu utrošeno 250.000kn samo na lož ulje, rekla je.

Pročelnik resornog ureda, Marijan Maras, izjavio je kako je ovo već 13. energetski obnovljen vrtić koji obilazimo zahvaljujući gradonačelniku i usvajanju programa ZagEE, te najavio da će ih biti još. Vrijednost radova iznosi nešto više od 3.400.000,00kn, a energetske uštede su oko 60%, rekao je pročelnik Maras objasnivši kako će se investicija u ovaj temeljito integralno energetski obnovljen vrtić vratiti kroz 12 godina. Tu ne govorimo samo o uštedama, već i o boljim uvjetima rada za naše odgojiteljice i djecu, zaključio je.

Dječji vrtić Vrapče

Zagrebački gradonačelnik obišao je i Dječji vrtić Vrapče, jedan od najvećih vrtića u gradu, koji je po završetku energetske obnove, prešao iz energetskog razreda G u razred B. To znači čak 76% manje energetske potrošnje u godini dana, odnosno 186.000 kn uštede godišnje.

Vrijednost investicije te izvedeni radovi gotovo su isti kao i u vrtiću na Jarunu, rekao je gradonačelnik, a ravnateljica Vesna Štajcer - Blatarić izrazila je zadovoljstvo obnovom objekta starog 37 godina, zaključivši da je sad vrtić postao kvalitetan i siguran prostor.


Više…
 
Obilazak obnovljenih vrtića
Energetska obnova ustanova

Gradske vijesti - 2016.