clanak False

Delegacija Sankt Peterburga kod gradonačelnika

Delegaciju prijateljskog grada Sankt Peterburga predvođenu potpredsjednikom Odbora za kulturu Fedorom Boltinom, primio je u palači Dverce zagrebački gradonačelnik.
30.05.2016.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u društvu zamjenice Vesne Kusin i pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, primio je u gradskoj palači Dverce delegaciju prijateljskog grada Sankt Peterburga predvođenu potpredsjednikom Odbora za kulturu Fedorom Boltinom. Delegacija boravi u službenom dvodnevnom posjetu hrvatskoj metropoli u povodu obilježavanja Dana grada Zagreba, nakon što je zamjenica Kusin protekli tjedan bila gošća na proslavi Dana grada Sankt Peterburga.

Počeli smo intenzivne razgovore o kulturnoj suradnji, koja će svoj vrhunac imati 2018., kad bilježimo 50 godina prijateljstva dvaju gradova, istaknula je zamjenica Kusin u izjavi nakon sastanka, objasnivši da će se kulturna razmjena očitovati u gostovanjima izložaba, koncerata i kazališnih predstava, što uključuje i balet. Zamjenica, koja je koncem protekle godine sudjelovala i na III. međunarodnom kongresu Sankt Peterburg i slavenski svijet, najavila je i da će se već u listopadu ove godine u zagrebačkom HNK održati gala koncert, prvo od brojnih najavljenih događanja.

Potpredsjednik Odbora za kulturu grada Sankt Peterburga Fedor Boltin rekao je kako je njihov grad poznat kao svjetsko kulturno središte te izrazio zadovoljstvo što se upravo suradnja sa Zagrebom sve intenzivnije razvija posljednjih godina.

Kako se čulo, visoki gosti nazočit će večerašnjem koncertu solista, zbora i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta što se pod dirigentskom palicom maestra Nikše Bareze, održava uoči proslave Dana Grada. Tijekom svog boravka u Zagrebu, gosti će održati i niz sastanaka sa zagrebačkim stručnjacima i voditeljima kulturnih institucija na temu kulturne suradnje i obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva između Zagreba i Sankt Peterburga.

Rusku delegaciju, uz g. Boltina, činili su i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov, generalna direktorica St. Petersburg State Capella (zbor i orkestar) Olga Homova, zamjenica direktora za istraživanja državnog povijesnog muzeja St. Petersburga Yuliya Demidenko te zamjenica umjetničkog direktora baletnog kazališta St. Petersburga Leonid Yacobson Lidiya Zernova.

Gradske vijesti - 2016.