HR EN

Gradonačelnik odgovara

Facebook Twitter YouTube

Zagrebački pčelari na opasnom zadatku!

28.8.2013

 

Prošli tjedan su zagrebački pčelari volonteri zajedničkog projekta više pčelarskih udruga pod nazivom „Pčelarsko dežurstvo“,  pokazali koliko je za naše građane važan i vrijedan njihov rad.  Kad je riječ o rojevima pčela, njih se nastoji preseliti mehanički - hvatanjem u košnice pletare ili u okvire košnica (ukoliko je moguće), kako bi na nekom od pčelinjaka i dalje mogle proizvoditi dragocjene pčelinje proizvode (med, pelud,...). No pčelari dežuraju i kad su u pitanju drugi kukci poput stršljena i osa. 

Naime, prije nekoliko je dana  pas jedne naše sugrađanke naišao na dva gnijezda osa u dvorištu Osnovne škole "V. Holjevac" u Sigetu. Želeći vidjeti što je psu, gospođa je prišla bliže i osjetila ubod ose. Pozvala je koordinatora pčelarskog dežurstva za Grad Zagreb, koji je nakon prvog očevida utvrdio da su uz sjevernu ogradu školskog dvorišta njemačke ose (zovu je i europske, latinskog naziva Vespa germanica) pod zemljom izgradile dva teško uočljiva gnijezda. Riječ je o insektu koji je vrlo uporan, agresivan, dobar letač i nepredvidljiv ako se čovjek slučajno previše približi njihovom gnijezdu ili ako se osjete ugrožene naglim pokretima čovjeka. Kod uboda, ispuštaju alarmirajuće feromone koji privlače druge ose i potiču ih na ubadanje. Njihov otrov može kod nekih ljudi izazvati alergijsku reakciju.

Akcija uklanjanja gnijezda osa provedena je u petak 23.8.2013. u 18 sati, a proveli su je pčelari tri pčelarska društva i to: Damir Rogulja i Tonči Buličić ( PD Pčelinjak), Vladimir Jarni ( PD Lipa), Ante Čolak, Marijan Novak, Jako Stipić i Dragutin Vedak ( PD Zagreb). Gnijezda su u cijelosti uklonjena, a procjena pčelara je da je u njima bilo 2000-3000 jedinki.

Akciji su prisustvovali predstavnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s intervencije.


 Zagrebački pčelari na opasnom zadatku!


Broj 1-prilaženje.JPGGnijezdo br 1.JPG
DownloadDownload
Gnijezdo I.JPGLokacija gn. br 2-bliže.jpg
DownloadDownload
Lokacija gnijezda br. 1.JPGLokacija gnijezda br. 2 najbliže.jpg
DownloadDownload
Lokacija gnijezda br. 2.JPGLokacija gnijezda broj 1(1).JPG
DownloadDownload
Opremanje pčelara.JPGPočetak akcije.JPG
DownloadDownload
Ponovni pregled terena.JPGSlika auta.JPG
DownloadDownload