clanak False

Čelnici europskih gradova i stručnjaci okupili se u Zagrebu na temu zelene tranzicije

10.05.2024.
Drugi dio međunarodne konferencije „Zelena tranzicija pokreće europske gradove“ u organizaciji Grada Zagreba, Gradske skupštine i Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) održala se danas u Gradskoj skupštini uz sudjelovanje čelnika europskih gradova i stručnjaka.
 
Glavni fokus konferencije je bio na politikama lokalnih vlasti u području energetske tranzicije i prilagodbe klimatskim promjenama te provedbi Europskog zelenog plana i prelasku na obnovljive izvore energije.
Čelnici lokalnih samouprava i predstavnici nevladinih organizacija i udruga te akademske zajednice sudjelovali su na panel raspravama: „Urbane strategije za klimatsku otpornost i integraciju obnovljivih izvora energije“, „Budućnost Europskog zelenog plana u kontekstu izbora za Europski parlament“, te „Urbane inovacije u obnovljivim izvorima energije“.
„Zelena tranziciju u kakvu mi vjerujemo jest ona koja je u isto vrijeme socijalno pravedna, koja vodi prema većoj demokratizaciji društva i prema smanjenju društvenih nejednakosti. Način kako ćemo napraviti energetsku tranziciju će imati vrlo dalekosežne posljedice za strukturu naše ekonomije i za strukturu našeg energetskog sektora, a samim time i za odnose moći u našem društvu, tako da vjerujemo i u javno vlasništvo nad obnovljivim izvorima energije i u građansku energiju, odnosno sudjelovanje građana u vlasništvu nad obnovljivim izvorima energije i u energetskoj tranziciji. I to je ključan dio zelene tranzicije koja vodi, ne samo prema klimatski neutralnim gradovima, nego u isto vrijeme i prema jednakim gradovima i gradovima koji su bolje mjesto za život“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine je dodao kako Zagreb postaje lider zelene tranzicije i održive tranzicije u Europi. „Grad jednostavno neće stati dok zelena tranzicija ne bude završena i dok svi građani ovog grada ne budu dobitnici takve tranzicije“.
„Republika Hrvatska mora shvaćati energetiku kao strateško područje koje je ključno za sigurnost građana, ali i za razvoj industrije i poduzetništva, za znanost i za privlačenje mladih i obrazovanih kadrova i tako da bude strateška kategorija važna za sigurnost“, izjavio je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.
Okupljenima se putem video poziva javio povjerenik Europske komisije za Međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič zaželivši okupljenima uspješnu i konstruktivnu raspravu. „Inicijative poput ovih pružaju znanje i tehničke kapacitete potpore, ali i financijske potpore. Svaki grad, bio veliki ili mali, mora odigrati svoju ulogu želimo li napredovati u zelenoj tranziciji“, poručio je Šefčovič.
Rafał Trzaskowski, gradonačelnik Varšave i Kata Tüttő, zamjenica gradonačelnika Budimpešte složili su se kako su ovakve konferencije izvrsna prilika za razmjenu ideja i iskustava, te da se angažiraju svi na međunarodnoj razini. „Nastojimo biti što ambiciozniji, ali i provoditi mjere koje se bore za čisti zrak, protiv klimatskih promjena, koje dijalogom s građanima donose nova radna mjesta našim gradovima. I zato je ova inicijativa koju je poduzeo gradonačelnik Tomašević iznimno vrijedna”, naglasilo je Trzaskowski.
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka su se osvrnuli i na ''Inicijativu četiri grada''  kroz koju Zagreb, Split, Rijeka i Osijek već punu godinu dana intenzivno rade na razmjeni iskustava upravo kako bi razmijenili iskustva te zajedno surađivali i u zelenoj tranziciji. U raspravi je sudjelovao i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, a svi panelisti su se složili oko nužnosti prave promjene kako bi se iskoračilo prema naprijed.
„Zelena tranzicija traži suradnju i dijalog svih dionika. Sigurno se nećemo oko svega složiti, ali je jako bitno razgovarati o tome jer jedino zajedničkim naporima privatnog i javnog, pa i civilnog sektora i svih drugih aktera možemo ostvariti promjene koje su nužne i  za koje nema alternative“, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Gradske vijesti