clanak False

Besplatan prijevoz ZET-om za Zagrepčane i Zagrepčanke starije od 65 godina

27.03.2024.
Jedna od najpopularnijih socijalnih mjera u Zagrebu već dugi niz godina su subvencije ZET prijevoza umirovljenicima, kao važna mjera koja našim sugrađanima olakšava mobilnost i smanjuje troškove života. Podsjećamo da je ova gradska uprava Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem prošle godine podigla cenzus za ostvarivanje prava na besplatni pokaz osobama starijim od 65 godina na 560 eura, čime je to pravo prošireno za preko 20,000 sugrađana. 

Ovom će odlukom o besplatnom ZET prijevozu za osobe iznad 65 godina biti obuhvaćeno oko 159,000 ljudi koji žive  u Zagrebu, što je usporedivo s ukupnim brojem stanovnika grada Splita.
“Zadovoljstvo mi je najaviti da smo, zahvaljujući oporavku gradskih financija, ove godine u mogućnosti omogućiti svim Zagrepčanima i Zagrepčanima starijim od 65 godina besplatan prijevoz ZET-om. Ovom se odlukom pridružujemo nizu europskih gradova poput Lisabona, Madrida, Ljubljane, Praga ili Budimpešte, koji na ovaj način olakšavaju mobilnost starijim osobama i smanjuju im troškove života”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Ovakva je odluka također u skladu sa zelenom orijentacijom ove gradske uprave, kojoj je cilj ojačati javni prijevoz. 

“U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, ove godine kreće izgradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. Također, od svibnja ove godine, vožnja sljemenskom žičarom bit će besplatna za Zagrepčane i Zagrepčanke”, dodao je gradonačelnik Tomašević. 

Besplatan ZET prijevoz za Zagrepčane 65+ omogućit ćemo izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi, koja će do kraja ovog tjedna biti upućena u javno savjetovanje. Odluka će se naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini u svibnju, s planiranim početkom primjene od 1. lipnja. Za besplatan prijevoz bit će potrebno izvaditi besplatan ZET pokaz. ZET će pravovremeno komunicirati sve potrebne detalje.

Gradske vijesti