clanak False

Svjetski dan prve pomoći

07.09.2023.
Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suorganizaciji s Hrvatskim Crvenim križem, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb organizira javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina.

Od 2000. godine Svjetski dan prve pomoći obilježava se svaku drugu subotu u rujnu. 
 
Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći zajednička je akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Tim povodom organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći. Kontinuirano prikazivanje postupaka prve pomoći uključuju: postupak oživljavanja, postupke korištenje automatskog vanjskog defibrilatora, postupke zbrinjavanja opeklina, krvarenja i prijeloma i podjelu promotivnih materijala.
 
Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suorganizaciji s Hrvatskim Crvenim križem, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb organizira javnozdravstvenu akciju. Javnozdravstvena akcija će se održati u subotu, 9. rujna 2023. godine, u vremenu od 9.00 do 12.00 sati na Trgu Petra Preradovića.

Pozivamo sve sugrađane da dođu i provjere svoje zdravlje te se ujedno informiraju o važnosti prve pomoći.

Raspored događanja na Trgu Petra Preradovića:

09:30 sati – pokazna vježba
 
10:30 sati – pokazna vježba
 
11:30 sati – pokazna vježba
 
09:00 – 12:00 sati – kontinuirano prikaz šminkanja ozljeda i zbrinjavanja istih, prikaz postupka prve pomoći
 
09:00 – 12:00 sati – kontinuirano prikaz kardiopulmonalne reanimacije, i uporaba automatskog vanjskog defibrilatora
 
09:00 – 12:00 sati – kontinuirano podjela promotivnih materijala
 
09:00 – 12:00 sati – kontinuirano radionice prve pomoći za najmlađe