clanak False

Zahvala Gradonačelnika svim djelatnicima hitne medicine u njihovom profesionalnom i predanom radu

30.04.2024.
30. travnja je Nacionalni dan hitne medicinske službe u Hrvatskoj
 
 
Danas smo na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u suradnji s  Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Grada Zagreba dali podršku javnozdravstvenoj akciji na zagrebačkom glavnom Trgu kako bi potaknuli građane da ispravnim postupcima pružanja pomoći i pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđenih ili oboljelih osoba.
 
Ovaj dan je posvećen djelatnicima hitne medicine koji su prva karika u lancu zbrinjavanja hitnih pacijenata, stoga im se posebno zahvaljujem na njihovom svakodnevnom predanom radu.  Njihov angažman od iznimne je važnosti za zdravlje i sigurnost građana, ali i svih osoba čiji je život neposredno ugrožen zbog bolesti, stradanja ili ozljede. Posebno smo ponosni što je zagrebačka hitna uistinu u službi građana i gostiju ovoga grada, oko 75.000 intervencija hitne medicinske pomoći i preko 105.000 intervencija sanitetskog prijevoza godišnje to svakako potvrđuje!

Grad Zagreb je pri samom europskom vrhu kada se radi o brzini intervencija na prvi stupanj hitnosti, a danas je prvi puta poletio na hitnu intervenciju i tim hitne helikopterske medicinske službe grada Zagreba.
 
Osim toga istaknuli bi i neke konkretne mjere, projekte i ulaganja u cilju unapređenja kvalitete zdravstvene skrbi i sigurnosti građana od strane Grada Zagreba u Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, a u mandatu ove gradske uprave.
 
U Proračunu Grada Zagreba osigurali smo sredstva:

- za otplatu kredita za nabavu 42 vozila hitne medicinske pomoći sa pripadajućom medicinskom i ostalom opremom neophodnom za hitno zbrinjavanje pacijenata  ukupnom  iznosu od  preko 4.536.133,78 eura ( sva 42 vozila su isporučena tijekom 2022. godine)

- za troškove održavanje vozila  dodatno 38.000,00 eura.
 
- za nabavu ukupno 19 vozila sanitetskog prijevoza u ukupnom iznosu od 2.086.000,00 eura (osigurano u Proračunu GZ za 2024., tijekom ovoga tjedna isporučeno je deset vozila, dok će preostala vozila biti  isporučena tijekom svibnja o.g.)
 
- za unapređenje rada i uređenje medicinske prijavno-dojavne jedinice 38.000, 00 eura (tijekom 2023) .
 
- za unapređenje mrežne i sistemske opreme, u 2024. osigurano: 293.300,00 eura te dodatnih 187.500,00 eura za proširenje i unapređenje telefonske centrale
 
- za provedbu projekta „Edukacija laika za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD-A” je osigurano: 10.200,00 eura
 

Aktualnosti/događanja