clanak False

Prvi međunarodni studij Gastronomije svečano otvoren u Zagrebu

20.09.2017.
Zagreb konačno dobiva neophodan i značajan studijski program, lani uspješno pokrenut u Splitu. Riječ je o prvom međunarodnom studiju Gastronomije u Hrvatskoj. Svečanost otvorenja održala se 20.09. u hotelu Esplanade. Važnost događaja prepoznali su autoriteti hrvatske turističke i ugostiteljske scene, kao i brojna imena iz javnog života.

Ministar turizma RH Gari Cappelli je pozdravio otvaranje studija istaknuvši stalni rast hrvatskog turizma, te približavanje povijesnoj brojci od 100 milijuna noćenja. Potaknuo je okupljene mlade ljude da inovativnošću i kreativnošću ostvare daljnje „velike i pozitivne pomake“ koji će za njih značiti poslovne pobjede, a za hrvatski turizam dodatno povećanje konkurentnosti.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je istaknula kontinuitet predanog rada kao središnju misao vodilju Visoke škole Aspira i temelj njezinog ugleda. Otvaranje međunarodnog studija primjer je kako i zašto uvijek ići naprijed, uvijek biti još bolji, još inovativniji.

Uslijedio je okrugli stol na temu "Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja i hrvatsku gastronomiju“ na kojem su sudjelovali eminentni predstavnici turističkog i gastronomskog sektora: državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, magistar gastronomije Denis Galić, Aspirin nastavnik i osnivač tvrtke HGE Consilio, zatim direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP Natali Komen Bujas te predsjednik JRE udruženja Hrvatska Teo Fernetić. Studijski program naišao je na oduševljenje i snažnu podršku svih okupljenih.

Najatraktivniji dio svečanog otvaranja bez sumnje je bio spektakularni cooking show. Njemački chef Michael Noss, uz domaće uzdanice Damira Modrušana iz restorana Zigante, Anu Grgić iz Esplanade i Aspirinog chefa mentora Antuna Niševića, mentorirao je Aspirine studente u pripremi raskošnih delicija. Vrhunska slastičarka Marija Gudelj je obradovala prisutne svojim desertima. Sommelieri Mario Meštrović i Ivan Jug upotpunili su cooking show, kao i barmen Marin Nekić i barista Tomislav Stančić.

Podršku studiju svojom prisutnošću dali su i poznati chefovi Priska Thuring, Branko Ognjenović, Goran Kočiš, Filip Horvat, Jeffrey Vella, Tomislav Đukić.

Prvi međunarodni studij Gastronomije osmišljen je u suradnji s poslovnim partnerima. Priprema studente za otvaranje i vođenje restorana kroz fokus na praktičnu nastavu i stjecanje poduzetničkih vještina. Andrej Barbieri, Danijel Đekić, Nikola Eterović, Vincenzo Guarino (trostruki nositelj Michelin zvjezdice), Dino Galvagno, Ivan Pažanin, Denis Zembo, i Hrvoje Zirojević upotpunjuju listu mentora-predavača. Studenti mogu jedan semestar odraditi u Splitu, a posebna su značajka studija brojne stručne radionice, izleti i putovanja. Svake je godine osigurana praksa u vrhunskim restoranima i hotelima, a u trećoj se godini čitav ljetni semestar provodi na praksi. U najsuvremenijem kuhinjskom praktikumu studenti rade na potpuno opremljenim zasebnim radnim jedinicama, a predavača prate i putem računalnog zaslona.

Predsjednik upravnog vijeća Visoke škole Aspira Alen Jerkunica istaknuo je da na tržištu postoji velika potreba za educiranim kadrom u gastronomiji. Ovaj studij stoga nudi integralni pristup gastronomiji, upotpunjen menadžmentom i izgrađen oko prakse. Cilj je proizvodnjom kvalitetnog osoblja podići cjelokupni hrvatsku turističku ponudu.

Gradske vijesti - 2017.