clanak False

Gradonačelnik Bandić posjetio biskupa Škvorčevića

01.12.2017.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio je danas požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u Biskupskom domu u Požegi.

U gradonačelnikovoj pratnji bio je Stipe Zeba, poseban savjetnik za  vjerske zajednice Grada Zagreba, Ćiro Blažević te Zdenko  Antunović, tajnik Zagrebačkog sportskog saveza. Razgovarali su o različitim pitanjima djelovanja Crkve u hrvatskom društvu te potrebi suradnje s mjerodavnim javnim ustanovama. Posebnu pozornost posvetili su mjestu i ulozi katoličkih škola u našem odgojno-obrazovnom sustavu. Biskup Škvorčević je prikazao iskustvo Požeške biskupije na tom području. Istaknuo je kako Biskupija svojim odgojno-obrazovnim ustanovama u Požegi, Virovitici i Novskoj želi pomoći mladima da u osiromašenim slavonskim okolnostima imaju uvjete kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske, napose u Zagrebu, te im omogućiti cjelovit odgoj i obrazovanje. S tim je povezana i tjelesna kultura. Poteškoće koje postoje u tom pogledu zbog manjka školskih sportskih dvorana u gradu Požegi, kako za osnovne tako za srednje škole, prikazao je Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole. 

 
Gradonačelnik Bandić podsjetio je na sve ono što Grad Zagreb nastoji činiti na odgojno-obrazovnom području, kao sastavnim dijelom svoje pro-natalitetne strategije, u koju je uključio i katoličke škole, pružajući im potporu kao i javnim školama. Složio se s time da su mogućnosti Grada Zagreba u tom pogledu veće nego u drugim dijelovima Hrvatske i da je suradnja na tom području potrebna kako bi se zajednički pronalazilo rješenja u prilog tako važnog pitanja kao što je obrazovanje mladih naraštaja.

 
Osim spomenutog, biskup i gradonačelnik razgovarali su i o djelovanju na području kulture. Biskup Škvorčević se prisjetio svoje suradnje s Gradom Zagrebom u vrijeme proslave 900. obljetnice prvog pisanog spomena imena Zagreba. Objasnio je koliku važnost ima kultura za identitet hrvatskog čovjeka te je prikazao rad Požeške biskupije na tom području, napose oblikovanje Dijecezanskog muzeja u Požegi, u suradnji s mjerodavnim ustanovama i brojnim umjetnicima iz Zagreba. Istaknuo je primjernom osjetljivost Grada Zagreba za umjetnike i njihovo djelovanje. Biskup i gradonačelnik zaključili su kako valja nastaviti započeti razgovor i razmotriti konkretne mogućnosti suradnje na navedenim područjima. Potom je biskup Škvorčević poveo goste iz Zagreba na razgledavanje Katedrale i njezine Riznice te Dijecezanski muzej.

Gradske vijesti - 2017.