clanak False

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom

14.11.2023.
Dana 15. studenoga 2023. stupa na snagu Zakon o povlasticama u prometu („Narodne novine“, br. 133/2023).
  • Prema odredbama tog Zakona, Grad Zagreb, Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, Sektor za promet, više nije nadležan za izdavanje parkirališne karte za osobe s invaliditetom.
  • Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, izdaje po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranaka, Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d. o. o. Savska cesta 31, 10000 Zagreb, Tel.: +385 1 3657 610, akd@akd.hr

Prema Zakonu o povlasticama u prometu, izdaje se Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, javna je isprava koja omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je za tu svrhu posebno obilježeno, a označava se simbolom znaka pristupačnosti.

Pravo na izdavanje Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom imaju fizičke osobe i udruge koje ispunjavaju propisane kriterije iz Zakona.

Pravo na Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom imaju osobe s invaliditetom s 80 % ili više postotaka tjelesnog oštećenja odnosno osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 % ili više, odnosno vozila udruga osoba s invaliditetom ostvaruju pravo na izdavanje Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

Ministar nadležan za promet će u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona pravilnikom propisati službene obrasce Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, Europske iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, uvjete za stjecanje isprava, sadržaj i način vođenja potrebnih evidencija te način uporabe isprava, ostvarenja i korištenja prava i obilježavanja parkirališnog mjesta.

Osobe s invaliditetom ubuduće će povlastice oslobađanja ostvarivati temeljem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, koju će u posebnom postupku izdavati Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. – AKD (čl. 19. Zakona). Jednako tako AKD d.o.o. uspostavit će informacijski sustav povlastica u prometu, putem kojega će se obavljati informatička provjera ostvaruje li osoba koja predoči Nacionalnu iskaznicu određenu povlasticu.
 
Iznimno, u prijelaznom razdoblju do pune implementacije novog sustava, korisnici povlastice znaka pristupačnosti koji ističe ili je istekao moći će svoja prava i dalje dokazivati temeljem tih iskaznica do izdavanja novih nacionalnih iskaznica od strane AKD d.o.o. Stranke se upućuju provjeriti jesu li su se registrirali kao osoba s tjelesnim oštećenjem u  Registru osoba s invaliditetom /HZJZ u kojem im je naveden postotak tjelesnog oštećenja.
Sve osobe s tjelesnim oštećenjem koje prema novom Zakonu o povlasticama u prometu budu upisane u Registar osoba s invaliditetom i koje ostvaruju jedno od navedenih prava će bez podnošenja zahtjeva na adresu prebivališta u RH dobiti javne isprave.
 
Sve nove informacije će se javno objavljivati na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr
Ili svoj upit možete poslati na 
korisnicka.podrska@akd.hr