clanak False

29. obljetnica raketiranja Zagreba

02.05.2024.
U povodu obilježavanja 29. obljetnice raketiranja Zagreba, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i ove je godine položilo vijenac i zapalilo svijeće ispod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995. i odalo počast civilima stradalim prilikom raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995.
.  
„Zahvaljujem Udruzi hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije što se s nama svake godine prisjećaju tog strašnog ratnog zločina za grad Zagreb i svih naših poginulih i ranjenih sugrađana. Na nama je i na drugim generacijama Zagrepčana da se uvijek na današnji dan sjećamo tog ratnog zločina kako se on više nikada ne bi ponovio“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Podsjetimo, 2. i 3. svibnja 1995. srpske paravojne postrojbe napale su centar Zagreba raketnim sustavom „Orkan“ s kazetnim punjenjem tzv. zvončićima u znak osvete za vojni poraz u akciji „Bljesak“.  

U napadu je poginulo 7 civila, a ranjeno je 205 osoba. Križanje Vlaške i Draškovićeve ulice, gdje je poginulo dvoje naših sugrađana, 2007. imenovano je Trgom Svibanjskih žrtava, a na zgradu na mjestu stradanja Grad Zagreb je postavio spomen ploču u sjećanje na stradale. 

Gradske vijesti