clanak False

XIV. međunarodni znanstveno-stručni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2016.

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Gradskoj skupštini  XIV. međunarodni znanstveno-stručni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2016., koji se održava do 30. studenoga.
28.11.2016.
(Hina) - Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom okupio je u Zagrebu brojne stručnjake iz sedam zemalja sa 40-ak radova i prezentacija te više od 250 sudionika koji će u ponedjeljak i utorak analizirati postojeće sustave gospodarenja otpadom, predstaviti mogućnosti za materijalnu i energetsku oporabu otpada te ekonomsku dimenziju uspostavljanja kvalitetnog sustava. 

U Staroj gradskoj vijećnici 14. simpozij je svečano u ponedjeljak navečer otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je poručio kako nema rješenja otpada bez odvajanja i reciklaže. "To je conditio sine qua non cijele filozofije s otpadom", istaknuo je. Bandić je rekao kako je "najteže mijenjati naše glave", odnosno da trebamo promijeniti ekološku osviještenost i kulturu. Pritom je citirao 11. Tezu o Feuerbachu Karla Marxa da su filozofi različito tumačili svijet, a radi se na tome da svijet treba promijeniti.

Bandića su novinari pitali što Grad Zagreb radi po pitanju recikliranja otpada, a on je odgovorio da je Zagreb prvi u Hrvatskoj sanirao svoje odlagalište na Jakuševcu te je prvi i jedini u Hrvatskoj napravio pročistač otpadnih voda. "Grad Zagreb čeka odluku Ministarstva zaštite okoliša i energetike, i mislim da je to nakon šest godina i zrelo da se donese, da se donese Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske kako bi mi to mogli implementirati u svoju odluku i donijeti je na razini Zagreba", poručio je. 

Na pitanje kako komentira što se neki stručnjaci zalažu za izgradnju energane, Bandić je odgovorio kako će "energetska oporaba na kraju onoga što ostane i tehnologija koju ćemo iskoristiti biti plod suradnje i dogovora s resornim ministarstvom". Istaknuo je da se u Zagrebu ne smije pogriješiti pri izboru tehnologije, kapacitetu i u modelu financiranja, a Centar za gospodarenje otpadom trebao bi se graditi u Resniku, gdje je i pročistač otpadnih voda.

Upitan kako komentira što ga udruge kritiziraju što se otpad ne može odvojeno prikupljati na "kućnom pragu", Bandić je odgovorio da on odvaja na kućnom pragu te da Zagrepčanima nitko ne smeta da sami doma odvajaju otpad. Istaknuo je kako kanti za odvojeno prikupljanje otpada ima svuda u Zagrebu dovoljno, samo je pitanje gdje je naša svijest. Opovrgnuo je novinarsku tvrdnju da se otpad koji Zagrepčani odvoje opet sav pomiješa u kamionu Čistoće.

A na pitanje kako će riješiti problem što je Visoki upravni sud donio odluku da je u Zagrebu nezakonita naplata otpada zbog volumena, Bandić je odgovorio da ništa Upravni sud nije donio da je protuzakonito. "Upravni sud je jedino brisao pojam 'zadužen', a ostaje pojam 'volumen' i Upravni sud je donio jedino odluku da Čistoća mora potpisati sporazum sa svakim korisnikom pojedinačno, a to znači sa svakom obitelji a ne sa predstavnicima stanara". Citirajući odluku Suda Bandić je rekao kako je ukidanjem te dvije odluke koje je naveo, ista i dalje usklađena sa odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Zagrebački gradonačelnik poručuje kako živi za dan kada ćemo u dućanu kupiti vrećicu i onoliko koliko imamo otpada, toliko ćemo ga i platiti, kao što je to u Švicarskoj.  

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je kako sama sintagma - gospodarenje otpadom, kaže da njime gospodarimo, da znamo njime upravljati, a ne da otpad upravlja nama. "Ovo kažem jer smo konkretno u Zagrebu svake godine suočeni sa situacijom da ne vidimo u dovoljnoj mjeri konkretnu primjenu velikih cjelovitih rješenja", rekao je Mikulić te istaknuo kako ta rješenja dolaze od sudionika simpozija, stručnjaka koji određuju koji se plan gospodarenja otpadom najbolje u Hrvatskoj, a onda i u Zagrebu, može primijeniti. Istaknuo je da za kružni proces gospodarenja otpadom trebaju upute i uvjeti - od pojedinca koji ga proizvodi, preko onih koji ga odvoze do određene točke u kojoj se određuje na koji će se način taj otpad preraditi u energiju.

Mikulić kaže da su u "Zagrebu obezglavljeni u jednom dijelu" jer nemaju zacrtani putokaz gdje idu po pitanju otpada, odnosno što im taj otpad u Zagrebu predstavlja. Smatra kako je poanta zagrebačkog poimanja otpada je li otpad za nas pitanje ogromnog izvora energije i nešto što je podloga za velike uštede u ovome gradu ili će se zadovoljiti s time da su postigli konsenzus oko broja odvoza, koliko puta odvoz treba ići, dva ili tri puta tjedno. Poručio je kako je potrebna politika koja potiče kulturu odvajanja otpada.

Pokrovitelj simpozija je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a organizatori su Grad Zagreb, Zagrebački holding, zagrebački Geotehnički fakultet, ISWA i HUGO (Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom). Simpozij u utorak nastavlja s radom u hotelu Panorama.


Gradske vijesti - 2016.