clanak False

Vrhunska koncertna ponuda za 45.obljetnicu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

20.12.2018.
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ove godine obilježava 45. godina postojanja, a važnu će obljetnicu prigodno proslaviti koncertnim programom za tradicionalni Dan dvorane 28. i 29. prosinca. Prvi koncert je najuspješnijeg mladog hrvatskog pijanista, Aljoše Jurinića, 28. prosinca, a drugi je glazbeno putovanje svijetom na koje Lisinski vodi 29. prosinca.

Aljoša Jurinić, na konferenciji za medije održanoj u povodu Dana dvorane rekao je kako mu je drago  da će svirati recital baš u vrijeme između Božića i Nove godine.  „Moja karijera je kratka, ali sam uvidio da niti jedna ozbiljnija koncertna dvorana gotovo nema solističkih recitala u tom tjednu. Vjerojatno je to sindrom božićnog raspoloženja, ali bez obzira na sve, mislim da treba biti prostora za ovakvu vrstu visoke umjetnosti. Program je pitak, tri skladatelja su iz romantičnog razdoblja, naugodnijem za uho. Veselim se svom koncertu i cijeloj manifestaciji!“, rekao je Jurinić.

Drugog dana velikog slavlja, 29. prosinca na pozornici će se okupiti gotovo dvije stotine vrhunskih glazbenika, predvođenih maestrom Ivom Lipanovićem, koji je već dulji niz godina dio slavlja: „Sve su to mladi hrvatski umjetnici i vrlo je važno da na ovakvom koncertu ponudimo mladost, budućnost glazbe. Novu godinu završit ćemo radosno, između ostalog i s Beethovenovom „Devetom simfonijom“. Glazbe svijeta, to je posebna internacionalna priča. Na službenom programu nema Lisinskog, ali to ne znači da ga neće biti“, rekao je maestro Lipanović.

Na cjelokupni se program osvrnuo se i ravnatelj Dvorane, Dražen Siriščević koji je najavio i izlazak posebnog izdanja Muzičkog informativnog centra, prvo tiskano izdanje partiture i glasovirskog izvatka opere „Ljubav i zloba“ Vatroslava Lisinskog, antologijskog djela povijesti hrvatske kulture i glazbe: „Uoči dvjestote obljetnice rođenja velikog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog koju ćemo obilježiti sljedeće godine, ove godine slavimo 45 godine koncertne Dvorane. Također, izlazi prvi tisak partiture prve hrvatske opere Ljubav i zloba, poslije 172 godine od praizvedbe. Ima i nešto gorko u tim brojkama, Vatroslav Lisinski 172 godine čeka da mu se ispišu partiture prve opere, prve hrvatske opere. Svoju drugu operu „Porin“, nije doživio vidjeti na pozornici. Spomen njegova djelovanja je ova dvorana“, rekao je ravnatelj Dvorane.
 

Aktualno