clanak False

Press konferencija o Urbanističko-arhitektonskom natječaju za izradu idejnog rješenja obrtničkog centra s učilištem na Kajzerici

19.04.2017.

 

slika 1                                                                                     slika 2                                          

27. svibnja 2013. na Trgu Stjepana Radića održana je press konferencija povodom završenog Urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja obrtničkog centra s učilištem na Kajzerici.  

Predstavnike medija u uvodu je pozdravila Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i dala kratki pregled započetih i planiranih projekata na Kajzerici. Uz vrtić i školu, objekte javnih i društvenih sadržaja lokalne zajednice koji su spremni za realizaciju, izgradnjom poslovnih i poduzetničkih sadržaja prostor Kajzerice dobiva i dodatnu važnost na gradskoj, ali i regionalnoj razini. Svi projekti imaju snažno uporište u ZagrebPlan-u – usvojenoj Razvojnoj strategiji Grada Zagreba: u viziji, ciljevima i aktivnostima. Uz SEECEL (regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe) i URIHO (dom za osobe s invaliditetom i proizvodno – rehabilitacijski kompleks), Obrtnički centar je također bitan projekt koji će u budućnosti transformirati ovaj dio grada.
Zoran Hebar, Predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja dao je osnovne informacije o raspisu i provedbi natječaja, a prvonagrađeni autor Ivan Galić predstavio je koncept pobjedničkog rješenja za Obrtnički centar. Osnovna ideja bila je dati prepoznatljivost i neovisnost pojedinim funkcionalnim sklopovima, na način da njihova ukupnost bude prepoznata kao jasna cjelina i nosilac identiteta obrtničkog centra i samih obrtnika.

 

Prezentacija svih pristiglih radova

Prezentacija prvonagrađenog rješenja

 

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Ivan Obad i Vlado Crkvenac, Predsjednik Udruženja obrtnika Zagreb, također su istaknuli važnost realizacije ovog strateškog projekta.
Grad Zagreb je s Obrtničkom komorom i Udruženjem obrtnika Grada Zagreba sklopio Sporazum o zajedničkoj suradnji na realizaciji izgradnje Obrtničkog centra s učilištem kojim je utvrđena međusobna suradnja, zajednički interesi i međusobni odnosi.
Sporazumom je utvrđena lokacija za izgradnju Obrtničkog centra s učilištem na gradskom zemljištu na Kajzerici, na površini od cca 16.600 m2 i Grad Zagreb je dao pravo građenja na rok od 50 godina Obrtničkoj komori i Udruženju obrtnika.
Predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba, savjetodavnog tijela za izradu i praćenje ZagrebPlan – a, razvojne strategije Grada Zagreba, Mladen Vedriš, istaknuo je kako se budućom izgradnjom suvremenog obrtničkog centra s učilištem i obrtničkim lokalima, Zagreb pozicionira na karti Europe i postaje konkurentan. Ovaj projekt trebao bi ispunjavati sve preduvjete za povlačenje novaca iz EU fondova.
Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da su zgrade Udruženja obrtnika na Mažurancu (1910.) i Obrtničke komore u Ilici (1936.) građene u skladu sa suvremenom arhitekturom početka 20. stoljeća, a tako i novo Galićevo idejno rješenje ima sve karakteristike arhitekture 21.stoljeća, ali i suvremene objedinjene funkcionalne i prostorne potrebe obaju korisnika (Komore i Udruženja) - od poslovnih prostora s dvoranom za izložbe, sajmove i skupove, do obrtničkog učilišta s obrtničkim lokalima i hotelom za nastavnike i polaznike.
Izgradnjom vrtića i osnovne škole unaprijedit će se kvaliteta  življenja na Kajzerici, gdje se stanovništvo u posljednjih 10 godina utrostručilo, a realizacijom kompleksa Obrtničkog centra s učilištem i SEECEL – a podići će se razina izvrsnosti Grada Zagreba na regionalnoj i međunarodnoj razini.