clanak False

Predstavljen ciklus događanja Lumbarajska psefizma

11.03.2019.
Ciklus od 9 predavanja Lumbarajska psefizma će se održati od 11. ožujka do 27. studenog kako bi se dao pregled ovoga izuzetnog spomenika u širem arheološkome i kulturnom kontekstu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Arheološkome muzeju.

Na konferenciji su sudjelovali: zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, redoviti profesor na Odjelu za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelj arheoloških istraživanja na prostoru Lumbarde dr. sc. Hrvoje Potrebica te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Helenske Republike Nj. E. Stavros Tsiepas.

Zamjenica Pavičić Vukičević je istaknula kako vjeruje da će mnogobrojni Zagrepčani i posjetitelji Zagreba u ovim događajima pronaći pravu kulturnu „poslasticu“ za sebe. Grad Zagreb i Republika Hrvatska  su doista mjesta gdje se otkrivaju fantastične kulturne priče i gdje se u širem društvenom kontekstu priča naša kulturna, civilizacijska i europska priča.

Vjerujem da će tematiziranje ovog, u svjetskim razmjerima važnoga arheološkog spomenika, naići na živ odaziv te da će posvjedočiti o važnosti i značaju hrvatskoga najpoznatijeg i najistraživanijeg grčkog natpisa, zaključila je zamjenica.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić je naglasio da je ciklus javnih događanja Lumbarajska psefizma posvećen popularizaciji ovoga iznimnog arheološkog spomenika te je  najavio rekonstrukciju postojeće psefizme novim ulomcima. Početkom sljedeće godine novu rekonstruiranu psefizmu ćemo predstaviti u Nacionalnome arheološkom muzeju Grčke u Ateni, a nakon toga se ona seli u Zagreb i bit će dostupna hrvatskoj i zagrebačkoj javnosti, rekao je ravnatelj.

Psefizma iz Lumbarde predstavlja monumentalni kameni natpis koji dokumentira osnivanje grčke kolonije na otoku Korčuli te je jedan od najznačajnijih spomenika grčke civilizacije u Hrvatskoj.

Više...
 

Gradske vijesti - 2019.