clanak False

Podjela građevinskog materijala za sanaciju oštećenja zbog potresa

27.05.2020.
Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je na igralištu uz sportsku dvoranu Osnovne škole Granešina nazočio podjeli građevinskog materijala građanima kojima je potrebna pomoć za sanaciju oštećenja od potresa.

"Pozivam predstavnike Vijeća gradskih četvrti da pomognu ljudima u potrebi, naročito onim starijima i slabo pokretnima. Dok se ne donese zakon o obnovi Zagreba na državnoj razini, Grad će i dalje dijeliti materijale i zadovoljavati potrebe naših sugrađana čiji su domovi stradali. Još uvijek se traže cigle i crijep, ali danas je preko 80 posto zahtjeva za gotove materijale kojima građani mogu urediti unutarnji dio svojih domova.", rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik je pozvao Vladu Republike Hrvatske da se ukine PDV na građevinski materijal za potrebe obnove stradalih domova. „Za Zagreb je to najmanje što mogu napraviti dok se ne donese novi zakon. Bez Zagreba, nema ni Hrvatske“, poručio je.

Pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon je izvijestila da je do sada izdano 2 195 otpremnica, a što je ujedno i broj obitelji koji su se opskrbili nužnim materijalima za obnovu svojih domova. Naglasila je da je do sada podijeljeno: 851. paleta opeke, 634 palete crijepa, 590 paleta raznih vrsta drvne građe, tri tone čavla, 30 kvadratnih metara krovne folije, 136 paleta morta, 33 palete žbuke te 350 dimnjaka.

„Vrijednost prve narudžbe građevinskog materijala iznosila je oko 2,1 milijuna kuna, a druga narudžba sadrži one materijale koji su se, putem anketa provedenih od strane predstavnika lokalne samouprave, pokazali kao najpotrebniji u ovom trenutku“, rekla je pročelnica Šimon.

Objasnila je da su građani najviše trebali sitne građevinske materijale poput boje za unutarnje zidove, potporne mreže za zidove, žbuku i drvnu građu.

Gradske vijesti - 2020.