clanak False

Počinje 51. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

12.09.2018.
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala kazališta lukata PIF  održat će se od 15. do 21 rujna, a u sklopu PIF-a gledatelji će imat priliku pogledati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe, Sjeverne i Srednje Amerike i Azije.

PIF će tradicionalno biti najavljen u subotu, 15. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, 6.izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF!; izložba Rumunjske priče (Kazalište lutaka PUCK, Rumunjska) i niz predstava na otvorenom. Prema riječima organizatora ovogodišnji PIF želi prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te pomicanje i širenje granica lutkarstva.

Festival će otvoriti predstava Fantazija kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja je nastala iz želje da se pokaže kako je u lutkarskom, odnosno marionetskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati. Predstava je namijenjena svima koji su spremni maštati, svima koji žele stvarati slike neovisno o njihovoj prisutnosti, svima koji su spremni prihvatiti izazov da se otisnu na putovanje gusarskim brodom, prožive ljubav života u jednom trenu, lete na trapezu ili plešu kankan, svima koji su spremni dopustiti tankim koncima svoje duše da zatitraju vođeni spretnim prstima kraljice Fantazije, kako je to u svom filmu "Fantazija" želio učiniti i Walt Disney kojem je ova predstava posvećena. 

U sklopu filmskog programa ovogodišnjeg PIF-a biti će prikazan film „Sana“ autorice Ive Bagić te „Retrospektiva lutka filmova“ Škole animiranog filma Čakovec.

Sve informacije dostupne su na www.pif.hr

Aktualno