clanak False

Otvorenje međunarodnog sajma i konferencije "Arhibau 2021 - kultura građenja i održivi razvoj"

07.10.2021.
Jutros je u zagrebačkoj Areni otvoren regionalni sajam kulture građenja i održivog razvoja te prateća stručna konferencija, koji traju do subote, 9. listopada u 19 sati.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andrej Plenković, a otvorenju je prisustvovao veliki broj ministara, gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević te brojni visoki gosti, koji su svojim prisustvom potvrdili važnost promišljanja kulture građenja i održivog razvoja. Upravo su to i glavni fokusi konferencije ArhiBau.hr, na kojoj sudjeluje i preko 100 međunarodnih i domaćih predavača - stručnjaka te izlagača iz građevinskog sektora.

“Sajam ArhiBau.hr zamislili smo kao mjesto susreta stanovništva i stručnjaka u području arhitekture i graditeljstva vođeni temama kulture građenja i održivog razvoja. Prateća konferencija za stručnjake razmatra budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj” – istaknuo je prilikom otvorenja Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, organizatora Sajma ArhiBau.hr.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obraćajući se prisutnima, zahvalio je Društvu arhitekata Zagreba i svim partnerima na organizaciji ovakvog događaja. “Vrijeme za novi optimizam, za razgovore o boljem upravljanju gradovima i za razgovore o učinkovitom korištenju sredstava koja će nam biti na raspolaganju u sljedećih desetak godina, za ostvarenje bolje i održivije budućnosti. ” , zaključio je gradonačelnik.

Snježana Turalija, glavna voditeljica organizacijskog odbora sajma za sektorske partnere iz Greenika poslovnog savjetovanja istaknula je kako će se kroz razgovore i razmjenu iskustava “…posebna pažnja usmjeriti na mogućnost obnavljanja postojećeg nekretninskog fonda te gradnje novih zgrada i infrastrukture uz pomoć posebnih financijskih omotnica koje investitore, javne i privatne, obvezuju na dokazivanje poštivanja kriterija koji dovode do smanjenja potrošnje resursa, smanjenja emisija CO2 te povećanja iskorištenja energije iz obnovljivih izvora, što će u konačnici dovesti do toga da se u Hrvatskoj gradi kvalitetnije, uz poštivanje principa održive gradnje”.

Sajam ArhiBau.hr na jednome mjestu okupio je niz vrhunskih izlagača, pouzdanih partnera za gradnju i obnovu. Inovativna rješenja, nove proizvode i materijale te usluge iz sektora održive gradnju i opremanja možete pogledati uživo i razgovarati s predstavnicima vodećih tvrtki iz regije.

Na sajmu se može upoznati ponuda brojnih izlagača građevinskog sektora i opremanja – 3D Art, ACO, Alu-kon, Beton Lučko, Bjelin, Diasen, Durante, Geberit, Genesis grupa, Geo-centar, Haby, Hutterer & Lechner, ISO SPAN, KAZ, Koch parkirni sistemi, Lokve, Lorenčić, M Sora Norica, Miha element, MUZA, PPS Galeković, Profine, Rockwool, Samoborka, Sika, Soudal, Uprent, Vaillant, Velux, Visio Domus, Wienerberger i Ytong.

Uz vrhunsku ponudu materijala i opreme, za vrijeme trajanja sajma, studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogu vam pomoći svojim savjetima u uređenju stana – pronađite ih na info-punktu Društva arhitekata Zagreba.
Također, posjetitelji će moći razgledati mobilnu nZEB kuću – MUZA-u, čije je ime akronim za mobilna, učinkovita, zdrava, arhitektura. Radi se o pokaznom primjeru zgrade gotovo nulte energije, koja posjetiteljima nudi priliku da dožive stvarno iskustvo nZEB gradnje, s obzirom da je opremljena svim potrebnim tehnologijama za pružanje cjelovitih informacija o procesima relevantnim za izvedbu zgrade u smislu udobnosti, parametre kvalitete unutarnjeg zraka i potrošnju energije.

Ako tražite opremu za novi dom, gradite kuću, obnavljate stambeni objekt ili uređujete poslovne prostore – ne propustite ArhiBau.hr. Dnevne (25 kuna) i trodnevne ulaznice (60 kuna) za sajam možete kupiti na blagajni Arene Zagreb. Radno vrijeme sajma je svaki dan od 10 do 20 sati.U programu konferencije ArhiBau.hr, koja se održava u isto vrijeme, sudjeluje više od šezdeset stručnih predavača, koji će obrađivati teme planiranja, projektiranja i gradnje budućnosti prostora na temeljima Novog europskog Bauhausa, inicijative Europske komisije. Detaljan program konferencije dostupan je na www.ArhiBau.hr.

Za sudjelovanje na sajmu i konferenciji nužno je pripremiti COVID-19 potvrde. Više na www.ArhiBau.hr.
 

Gradske vijesti - 2021.