clanak False

Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba

07.12.2020.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić predstavila je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Projekt nadogradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na treći stupanj (III) pročišćavanja - Dodatak ugovoru o koncesiji za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba. 
 
Grad Zagreb je 2000. godine potpisao Ugovor o koncesiji za prošiščavanje otpadnih voda s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode na 28 godina, a ulaskom u EU dobili smo  i obveze poštivanja određenih  europskih direktiva  vezanih uz vodne usluge, istaknula je pročelnica Jozić. Odlukom Vlade RH Dunavski sliv proglašen je osjetljivim područjem, a samim time i rijeka Sava  koja  protječe kroz Zagreb, a i Zagreb kao aglomeracija sa brojem stanovnika većim od 10 00  ekvivalenata stanovnika. Time smo ušli u obvezu izgradnje  unapređenja postojećeg uređaja  za pročišćavanje otpadnih voda na III. stupanj pročišćavanja odnosno procesa izdvajanja dušika i fosfora.  
 
Ovaj projekt ne samo da je važan za zaštitu okoliša, voda i dunavskog sliva već je i preduvjet za financiranje iz EU fondova - projekta VIO Zagreb 2018 - projekta rekonstrukcije i nadogradnje  i izgradnje vodoopskrbne mreže u gradu ZagrebuSam projekt vrijedan je 1,8 mrd kuna, od čega bi i iz EU fondova dobili 1,4 mrd kuna, istaknula je pročelnica. Preduvjet za prihvaćanje  i odobravanje sredstava je da se paralelno sa pokretanjem postupka rekonstrukcije izgradnje vodoopskrbne mreže u gradu Zagrebu  i financiranjem iz EU fondova pokrene i postupak nadogradnje  uređaja na treći stupanj pročišćavanja.  
 
Grad Zagreb prema našem operativnom programu nije prihvatljiv prijavitelj, a budući da nemamo mogućnost financiranja iz EU fondova, jedini način je da koncesionar nadogradi taj uređaj koji je tehnički i tehnološki neodvojiva cjelina od postojećeg, kazala je pročelnica Jozić. Projekt je procijenjen na 54 milijuna  eura, a financirao bi se od razvojnih banaka. Kredit bi podigao koncesionar, a Grad Zagreb bi ga otplaćivao kroz  kapitalnu naknadu u sklopu  koncesijkog ugovora. Ne očekujemo visoku kamatnu stopu budući da se radi o razvojnim bankama i ekološkom projektu. Ugovor o koncesiji ističe nam 2028. godine nakon čega bi ga preuzeo Grad i predao ga Vodoopskrbi i odvodnji  kao našem javnom isporučitelju vodnih usluga. S obzirom da je teško u sedam godina otplatiti 54 milijuna eura, jedan dio otplati će se do  2028., a zatim ćemo preuzeti otplatu na duži period kako bi se što manje opteretila sama cijena usluge, objasnila je pročelnica. Projekt je od izuzetnog značaja  za ekologiju Zagreba te će biti važna sastavnica kompletne slike  brige Grada Zagreba o zaštiti okoliša i zaštiti podzemnih voda. 
 


PREUZMITE Prezentaciju - Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba - pdf 
PREUZMITE Informaciju - Nadogradnja na III. stupnja pročišćavanja - pdf

Gradske vijesti - 2020.