clanak False

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

 

U prostorijama Hrvatskog torakalnog društva Toraks, obilježen je 5. nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.

25.05.2011.


Četverogodišnje članstvo u Eurotransplantu i uspješna suradnja s europskim zemljama dovela je Hrvatsku na mjesto jedne od vodećih zemalja u svijetu na području darivanja i presađivanja organa i tkiva, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja 5. dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Uz istaknute goste iz bečke Sveučilišne bolnice, u prostorijama Hrvatskog torakalnog društva Toraks, koje im je osigurao Grad Zagreb, svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.

Ovaj uspjeh i napredak, postignut je velikim trudom i radom institucija i zdravstvenih djelatnika, te iznimnom humanošću donatora i njihovih obitelji, istaknuo je na konferenciji državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb Ante Zvonimir Golem, dodavši da je potpisan dvogodišnji nastavak suradnje sa Sveučilišnom bolnicom iz Beča, najpriznatijim europskim centrom za transplantaciju pluća.

Predstavnicima Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i Opće bolnice Sisak, državni je tajnik tom prigodom, uručio posebna priznanja za doprinos na području prikupljanja organa u 2010., Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb posebno priznanje za unapređenje standarda imunogenetskih testiranja, te Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka za prikupljanje krvi iz pupkovine.

U popodnevnim satima, u povodu Dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, održan je i simpozij na kojem su izlagali prof.dr.sc Walter Klepetko i dr.P. Jaksch iz Sveučilišne bolnice iz Beča, te prof.dr.sc. Miroslav Samardžija iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.


Gradske vijesti - 2011.