clanak False

Međunarodni dan zaštite životinja sutra na Bundeku

04.10.2019.
U subotu 5. listopada od 10,00 do 17,00 sati u parku Bundek održat će se, po 17. put, u organizaciji Grada Zagreba i udruga za zaštitu životinja te veterinarskim organizacijama, manifestacija Međunarodni dan zaštite životinja, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare.

U sklopu cjelodnevnog događanja, svoj rad će predstaviti i brojne udruge koje skrbe o životinjama i promoviraju udomljavanje, a zainteresirani posjetitelji moći će se informirati na koje sve načine pomoći životinjama. Uz niz edukativnih, kulturnih i gastronomskih događanja, organizatori su pripremili degustaciju vegetarijanskoga graha i atraktivnu ponudu vegetarijanske kuhinje u sklopu Vege Piknika.

Pozivam sve ljubitelje životinja i sugrađane s ljubimcima da u dođu sutra na Bundek na proslavu Međunarodnog dana životinja i na Vege Piknik, rekao je te gradonačelnik Milan Bandić. Tko nema kućnog ljubimca neka ga nabavi jer će s njim dobiti vjernog prijatelja, a oni koji ih imaju neka se o njima odgovorno brinu.

Veliko hvala gradonačelniku Bandiću i Gradu Zagrebu što nas podržavaju svih ovih 17 godina. Ovom manifestacijom želimo građanima pokazati koliko su nam životinje važne i koliko nam trebaju biti važne. Svakodnevno im možemo pomoći promjenama navika i aktivnim bavljenjem zaštitom životinja, istaknuo je predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede za područje zaštite životinja Luka Oman. 

Pozvao je i sve lokalne zajednice da slijede primjer Grada Zagreba te da obilježe ovaj dan: U Hrvatskoj imamo velike kontraste među lokalnim zajednicama od kojih su neke uložile i više, a neke puno manje nego što Zakon nalaže. Najbolji način za obilježiti Međunarodni dan životinja je konkretna provedba Zakona o zaštiti životinja odnosno provedba kontrole mikročipiranja, propisivanje i subvencioniranje trajne sterilizacije, izgradnja skloništa i promocija udomljavanja i zaštite životinja.

Ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb i skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu Damir Skok je naglasio da će obje ustanove predstaviti svoj rad sutra na Bundeku: Djelatnici skloništa će kroz edukacijske igre i prezentacije promovirati udomljavanje životinja dok će djelatnici Zoološkog vrta podučavati građane na potrebu suživota s divljim životinjama u Zagrebu. 

Program posvećen Međunarodnom danu zaštite životinja počinje u 10,00 sati, a posjetitelji će, u predstavljanju rada udruga, klubova za obuku sportskih i službenih pasa, utrke vlasnika s ljubimcima, nastupima dječjih zborova moći uživati sve do 17,00 sati. Također, najavljen je i veliki koncert pjevačice Domenice Žuvele s početkom u 15,00 sati. 


Program događanja:

10:00 - Početak- predstavljanje Udruga i ostalih sudionika, najava događanja i sl. 
10:15 – mađioničarska predstava za djecu „TVORNICA SMIJEHA“ 
10:45 – MUP (pokazne vježbe sa službenim psima) 
11:00 – nastup dječjih zborova „Kikići“, „Genijalci“, „Medenjaci“ i „Slavuji“ 
12:00 – Futura – početak utrke „Nema predaje“ i najava „Vege piknika“ g. Luka Oman 
12:10 – nastup dječjih zborova „Kikići“, „Genijalci“, „Medenjaci“ i „Slavuji“ 
13:00 – „Parkour izazov“ (Udruga INDIGO) 
14:00 – proglašenje pobjednika utrke „Nema predaje“ 
14:20 - MORH – pokazne vježbe sa službenim psima 
15:00 – koncert DOMENICA do 17 sati 17:00 – KOSSP (Klub za obuku službenih i sportskih pasa) do 18 sati

 

Gradske vijesti - 2019.