clanak False

Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

25.05.2019.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače danas je u prostoru Hrvatske udruge za bolesti štitnjače održana konferencija za novinare na kojoj je, između ostalog, istaknuto da Zagreb po izvrsnosti liječenja ove bolesti stoji uz bok europskim i svjetskim gradovima.
 
Počasni predsjednik Udruge akademik Zvonko Kusić napomenuo je da je Hrvatska prije imala velik problem s bolestima štitnjače, posebice gušavosti, koji je vrlo uspješno riješila i da sada ova bolest više nije javnozdravstveni problem, ali da joj, usprkos tome, treba ozbiljno pristupati i educirati građane o rizičnim čimbenicima i mjerama prevencije.
 
Dodao je i da ima dosta zabluda po pitanju simptoma bolesti štitnjače te alternativnom liječenju te da Udruga pružajući informacije građanima i oboljelima te podršku oboljelima ima značajnu ulogu u sprečavanju krivog načina liječenja.
 
Činjenica da oko 500 ljudi godišnje u Hrvatskoj oboli od raka štitnjače dodatni je motiv da i dalje podupiremo rad i akcije Udruge, kako bi se još više napravilo na području prevencije bolesti štitnjače, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalivši svima koji sudjeluju u akciji Svibnja mjesec leptira  nosileptira, gradonačelnik je naglasio da je Verica Mešić dobti duh Udruge i pokretač brojnih akcija za dobrobit oboljelih.
 
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet istaknuo je da je zajednički rad Udruge i liječnika, uz potporu Grada, rezultirao time da u Hrvatskoj možemo imati sve isto u liječenju bolesti štitnjače kao i u svjetskim zdravstvenim centrima, dodavši da zahvaljujući akademiku Kusiću ova bolest kod nas više nije javnozdravstveni problem.
 
Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače podržao je i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji je na konferenciji napomenuo da je u Umagu prije nekoliko mjeseci osnovana Udruga za bolest štitnjače, čiji će rad Grad Umag podupirati, kako bi i oni doprinijeli u prevenciji i informiranju javnosti o toj bolesti.
 
Gradski ured za zdravstvo prihvatio je suorganizaciju akcije Svibnja mjesec leptira – nosileptira, rekla je zamjenica pročelnika Mirela Šentija, naglasivši da Grad Zagreb već godinama kontinuirano podupire javnozdravstvene akcije te pozvala građane da redovito pregledavaju štitnjaču.
 
Predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić svima je zahvalila na podršci, a posebno akademiku Zvonku Kusiću, gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Skupštine Dragi Prgometu.

* U petak, u večernjim satima, i fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice na vodenom zastoru dale su podršku Međunarodnom danu svjesnosti o bolestima štitnjače.
 

Gradske vijesti - 2019.