clanak False

Međunarodni dan starijih osoba - Promocija „Zagrebačke strategije za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi“ i 17. Gerontološki tulum

01.10.2020.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, u predvorju Gradske uprave, Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom predstavio je javnosti novi strateški dokument pod nazivom „Zagrebačka strategija za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi za razdoblje od 2020. do 2024.“
Ovim dokumentom Grad Zagreb želi dodatno istaknuti brigu o osobama starije životne dobi kao prioritet svojeg strateškog djelovanja te time doprinijeti uspostavi cjelovitog pristupa i dugoročne skrbi o starijim osobama.

Kako je pojasnila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, Grad Zagreb će mjere i aktivnosti za osobe starije životne dobi provoditi kroz šest područja djelovanja: Socijalna zaštita; Zaštita zdravlja; Cjeloživotno učenje; Različiti aspekti slobodnog vremena; Ljudska prava i sigurnost osoba starije životne dobi i Civilno društvo. Ispunjavanjem ciljeva putem provođenja mjera navedenih u strategiji omogućit će se i stvaranje preduvjeta za pristupanje Grada Zagreba Globalnoj mreži age-friendly gradova koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije. Time će se omogućiti povezivanje s drugim gradovima i zajednicama diljem svijeta s ciljem olakšavanja razmjene informacija i iskustava te povećati vidljivost Grada Zagreba u skrbi za starije osobe.

Pročelnica Galić istaknula je da je zaštita zdravlja i sigurnosti naših starijih sugrađana najvažnija pa će se ovogodišnja proslava Međunarodnog dana starijih osoba održati on-line.
Danas u 12:00 sati po prvi puta će se održati e-manifestacija „17. Gerontološki tulum“, a koju možete pratiti putem video linka https://youtu.be/UNAhkN9fynA na službenoj stranici i putem društvenih mreža Grada Zagreba te Facebooku-u i komunikacijskoj platformi Najmudriji.hr.

Na e-manifestaciji nastupit će korisnici gradskih domova za starije osobe s plesnom ili rekreativnom točkom, a uz poštivanje svih epidemioloških mjera i uputa. Na navedenim platformama će i dugogodišnji izlagači na manifestaciji predstaviti svoje aktivnosti i usluge namijenjene starijim sugrađanima putem e-štanda.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da je skrb o starijim osobama prioritet socijalne politike Grada Zagreba i navedena je u strateškim dokumentima. Osluškujemo bilo i potrebe naših sugrađana i kontinuirano radimo na unapređenju kvalitete života naše najmudrije generacije. S tim ciljem je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i izradio ovaj važan strateški dokument Grada Zagreba. Također je naglasila da je cilj Zagrebačke strategije za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi uspostava poticajnog okruženja koje priznaje i poštuje potrebe i prava starijih osoba na dostojanstven život te sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu. Na tome će Grad Zagreb u narednom razdoblju predano raditi.
Zamjenica Pavičić Vukičević zahvalila je Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na inovativnosti i omogućavanju da ova manifestacija, unatoč izvanrednim uvjetima života s kojima smo ove godine suočeni, i dalje živi, kao i svim djelatnicima domova za starije, koji su podnijeli i još uvijek podnose, veliki obol u ovoj izvanrednom stanju, kako za svoje smještene korisnike, tako i za one koji žive u vlastitom domu. Zahvaljujem i Povjerenstvu za osobe starije životne dobi na svom doprinosu u kreiranju ovog važnog dokumenta i budućem angažmanu u sljedeće četiri godine.

Gradske vijesti