Na temelju članka 4. Pravilnika o dodjeli oznake „Plavi ceker“ Službeni glasnik Grada Zagreba 21/19 i 11/20 (dalje u tekstu: Pravilnik), Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba objavljuje
Javni poziv za dodjelu oznake „Plavi ceker“
1. Predmet javnog poziva
Predmet ovoga javnog poziva je prikupljanje prijava za dodjelu oznake „Plavi ceker“ koja je namijenjena označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (dalje u tekstu – proizvodi) čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevane i očekivane od strane potrošača (u daljnjem tekstu: Oznaka). Proizvodi i kategorije proizvoda za koje se mogu podnijeti zahtjevi su sljedeći:
- suhomesnati proizvodi
- sirevi, zreli
- vina
- rakije
- suho voće
- fileti inćuna
- ulja
- octevi
- sokovi
- džemovi i pekmez od šljiva
- med.
U kategoriji vina Oznaka se može dodijeliti voćnim vinima te vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti označenim tradicionalnim izrazima: vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom ili vrhunsko pjenušavo vino
2. Korisnici oznake
Korisnici oznake mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te obrti i pravne osobe registrirane za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost, koji udovoljavaju uvjetima i kriterijima propisanim ovim javnim pozivom.
3. Uvjeti za dodjelu oznake
Oznaka se dodjeljuje proizvodima koji moraju ispunjavati slijedeće uvjete :
1. da su proizvedeni na području Republike Hrvatske,
2. da su proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske,
3. da udovoljavaju važećim propisima iz područja hrane, a odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane,
4. da udovoljavaju parametrima kvalitete iz točke 5. ovog javnog poziva.
4. Dokazi o ispunjavanju uvjeta
Ispunjavanje uvjeta za dodjelu Oznake podnositelj zahtjeva dokazuje:
1. preslikom rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili izvod iz obrtnog odnosno sudskog registra;
2. preslikom dokumentacije o registraciji subjekata odnosno registraciji ili odobravanju objekta u poslovanju s hranom izdanu od nadležnog tijela;
3. preslika rješenja o stavljanju u promet proizvoda sukladno važećim propisima ukoliko je primjenjivo;
4. deklaracijom proizvoda;
5. izjavom o podrijetlu proizvoda;
6. preslikom tehničke dokumentacije proizvoda, fotografije ambalaže proizvoda, promotivni materijal (ako posjeduje);
7. preslikom dokumentacije o proizvodu koja se odnosi na dokazivanje i/ili podupiranje dokaza o izvrsnoj kvaliteti proizvoda (ako posjeduje);
8. preslikom dokaza o mikrobiološkoj ispravnosti proizvoda od strane ovlaštenih zavoda ili laboratorija, a sukladno Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (ožujak 2011.);
9. dostavom jednog uzorka proizvoda za senzorsko ocjenjivanje, osim za vina;
10. po potrebi, dostavom jednog uzorka proizvoda za fizikalno-kemijsku analizu (kako je navedeno u točki 5. ovog javnog poziva.);
5. Parametri kvalitete i dodane vrijednosti
Proizvod /
skupina proizvoda |
Parametri kvalitete koji se kontroliraju pri dodjeli Oznake |
|
Obvezujući parametar |
Parametri koji predstavljaju dodanu vrijednost |
Obvezujući parametar |
|
mikrobiološka ispravnost |
senzorska
procjena * |
fizikalno-kemijski parametri |
1. suhomesnati
proizvodi
|
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
nitriti ˂5 mg/kg
nitrati ˂50 mg/kg |
2. sirevi, zreli
|
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
|
3. vino |
|
|
|
|
|
vina sa zaštićenom oznakom izvornosti |
NE
|
DA
kategorija „vrhunsko vino“ ili „vrhunsko pjenušavo vino |
ohratoksin A max 2,0 mg/kg
|
|
voćna vina |
NE
|
kategorija
„pozitivno“ |
ohratoksin A max 2,0 mg/kg
|
4. rakije |
NE |
DA
kategorija „odličan“ |
niži udio metanola i HCN-a od maksimalno dopuštenog
etanol |
5. fileti inćuna |
DA |
DA
kategorija „odličan“
|
histamin max 100 mg/kg |
6. suho voće
|
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
SO2 (marelice, breskve, grožđe, šljive i smokve manje od 2000 mg/kg
suhe jabuke i kruške manje od 600 mg/kg) |
7. octevi
|
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
ukupne kiseline (min. 50 g/L računato kao octena kis.;˂5%)
udio alkohola (max. 0,5 %vol.) |
8. med |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
udio vode ispod 18,6%
udio HMF-a u trenutku analize ispod 10 mg/kg
udio HMF-a na tržištu ispod 20 mg/kg
peludna analiza za uniflorni med |
9. voćni sokovi
|
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
Pb
za bobičasto 0,05 mg/kg
za ne bobičasto 0,03 mg/kg |
10. džemovi i
pekmez od šljiva |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
bez konzervansa
- sorbinska kis. i benzojeva
kis.
- suha tvar - prema
specifikaciji proizvođača |
11. extra djevičansko
maslinovo ulje |
DA |
DA
prema medijanu mana i voćnosti – ekstra djevičansko maslinovo ulje
|
slob.mas.kis. (max. 0,8 %)
peroksidni broj (max.10 mmolO2/kg)
K232 (max. 2,5)
K270 (max. 0,22)
ΔK (max.0,01)
sastav masnih kiselina
benzo(a)piren |
12. bučino ulje
|
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
benzo(a)piren
slob.mas.kis.
peroksidni broj |
*Kategorije senzorske kvalitete proizvoda (osim vina)
Kategorija kvalitete |
Ponderirani bodovi |
|
apsolutno |
relativno (%) |
odlična |
17,6 - 20,0 |
88,0 - 100 |
dobra |
15,2 - 17,5 |
76,0 - 87,5 |
osrednja |
13,2 - 15,1 |
66,0 - 75,5 |
još prihvatljiva |
11,2 - 13,1 |
56,0 – 65,5 |
neprihvatljiva |
< 11,2 |
< 56,0 |
6. Način i rok podnošenja prijava
Prijava za dodjelu oznake „Plavi ceker“ podnosi se na Obrascu prijave koji se može preuzeti:
1. na web stranici Grada Zagreba
www.zagreb.hr
2. u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, Avenija Dubrovnik 12/IV, Zagreb, soba 308/IV kat, radnim danom u vremenu od 08,30 do 15,30 sati.
Uz obrazac prijave potrebno je priložiti dokumentaciju i uzorke navedene u točki 4 ovog javnog poziva.
Podnositelj prijave na javni poziv odgovaran je za dostavu uzoraka iz točke 4. na odgovarajući način kako se ne bi umanjila njihova mikrobiološka, fizikalno - kemijska i senzorska svojstva.
Prijava se treba dostaviti u zatvorenoj omotnici, s naznakom:
JAVNI POZIV ZA DODJELU OZNAKE „PLAVI CEKER“
na adresu:
GRAD ZAGREB,
GRADSKI URED ZA
POLJOPRIVREDU I ŠUMARSTVO
Avenija Dubrovnik 12
10020 Zagreb.
Prijave se dostavljaju poštom ili osobno u sobu 308/IV kat na gore navedenu adresu.
Prijave se podnose od dana objave ovog javnog poziva.
7. Postupak odobravanja
Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo utvrđuje potpunost prijava i udovoljavanje propisanim uvjetima, te pribavlja rezultate senzorske i po potrebi fizikalno-kemijske analize uzoraka proizvoda od ovlaštenih zavoda ili laboratorija.
Nakon obrade prijava Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo predlaže gradonačelniku Grada Zagreba proizvode kojima će se dodijeliti Oznaka. Gradonačelnik utvrđuje popis proizvoda kojima se dodjeljuje Oznaka.
8. Objava popisa proizvoda
Popis proizvoda kojima je dodijeljena Oznaka bit će objavljeni na web stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr. Popis proizvoda sadrži podatke o korisniku oznake, vrsti i količini proizvoda, te razdoblju na koje je odobreno korištenje Oznake.
Na temelju zaključka gradonačelnika Grad Zagreb i korisnici Oznake sklapaju ugovor o licenci Oznake kojim se uređuju međusobna prava i obveze u vezi korištenja Oznake. Ugovor se sklapa na razdoblje od 3 godine.
9. Kontrola
Kontrolu korištenja Oznake i ispunjavanje obveza iz ugovora provodi Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo na način da po potrebi uzima s tržišta ili od korisnika Oznake uzorke označenih proizvoda za mikrobiološke i/ili fizikalno-kemijske analize, te senzorsko ocjenjivanje proizvoda.
Kontrola korištenja pokreće se i po pritužbama potrošača na kvalitetu označenih proizvoda.
OBRAZAC PRIJAVE
IZJAVA
UPUTA O PRAVIMA ISPITANIKA
OBAVIJEST JAVNI POZIV