clanak False

Filmski maraton povodom Međunarodnog dana žena u kinu Tuškanac

05.03.2020.
Povodom Međunarodnog dana žena, u nedjelju, 8. ožujka kino Tuškanac donosi filmski maraton na kojem prikazuju četiri značajna djela četiriju filmskih redateljica.
 
U 13 sati na rasporedu je Izgubljena čast Katharine Blum (1975), impresivna drama ovjenčana Europskom nagradom za najbolju žensku glavnu ulogu i snimljena prema istoimenom romanu Heinricha Bölla. Posrijedi je redateljski prvijenac Margarethe von Trotta (ko-režija Volker Schlöndorff), nadahnut u ono vrijeme aktualnim zbivanjima u Zapadnom Njemačkoj, koji se drži jednim od najcjenjenijih primjera političkog filma.
 
U 15 sati prikazuje se drama Moje dvadeseto stoljeće (1989), ovjenčana Zlatnom kamerom u Cannesu i mađarski kandidat za Oscara. Riječ je feministički intoniranom ostvarenju u kojem se nagrađivana mađarska redateljica Ildikó Enyedi s osloncem na snoliki vizualni prosede bavi položajima i ulogama žene u turbulentnim društvenim okolnostima tijekom 20. stoljeća, a sjajnu (trostruku) ulogu tumači Dorota Segda.
 
U 17 sati slijedi američki nezavisni film Wanda (1970), jedino dugometražno ostvarenje glumice Barbare Loden. Film je ovjenčanom nagradom Pasinetti za najbolji strani film u Veneciji, a osim što je autorica scenaristica i redateljica, u njemu tumači i naslovnu ulogu. Posrijedi je djelo koje je s odobravanjem i pohvalama dočekano i u feminističkim krugovima, jer zagovara neovisnost i samostalnost žene, kao i njezino pravo na izbor vlastitog životnog puta.
 
U 19 sati program završava projekcijom biografske drame Anđeo za mojim stolom (1990), ovjenčanom Velikom specijalnom nagradom žirija u Veneciji gdje je ispraćena dugim ovacijama. Posrijedi je izuzetno uspjela adaptacija triju autobiografskih knjiga novozelandske književnice Janet Frame koja kroz tri epizode daje prikaz tri životna razdoblja protagonistice, a film je zasluženo etablirao Jane Campion kao iznimno darovitu redateljicu.
 
Ulaz za žene je besplatan!
 
Više informacija o filmovima i rasporedu:
http://kinotuskanac.hr/cycle/fokus-filmski-maraton-za-medunarodni-dan-zena
https://www.facebook.com/events/2969899076407753/
 

Aktualno