clanak False

EU pokreće novi pilot-program za razvoj vještina i obrazovanja

23.04.2020.
Europski investicijski fond (EIF) i Europska komisija pokreću novi pilot-instrument za jamstva kako bi svim pojedincima i organizacijama koji žele ulagati u vještine i obrazovanje olakšali pristup izvorima financiranja.
Vrijednost programa iznosi 50 milijuna eura, a cilj mu jest poticati financiranje polaznika, poduzeća koja ulažu u usavršavanje svojih zaposlenika i organizacija koje pružaju obrazovanje i osposobljavanje.
 
Pilot-program jamstva za vještine i obrazovanje (S&E Pilot) nova je inicijativa za financiranje zaduživanjem kako bi se potaknulo ulaganje u obrazovanje, osposobljavanje i vještine. Njezin je cilj povećati zaposlenost i odgovoriti na nove potrebe europskoga gospodarstva, a posebno je važna s obzirom na trenutačnu tešku gospodarsku situaciju europskih građana i poduzeća izazvanu pandemijom koronavirusa. U okviru inicijative, za vrijeme krize i nakon nje, pomagat će se poduzećima i polaznicima kako bi se nastavio razvoj, zadržao vodeći položaj u globalnom tehnološkom napretku, poticalo gospodarstvo utemeljeno na znanju i ubrzao gospodarski oporavak.
 
Cilj je ovog pilot-programa pružiti potporu sljedećim krajnjim korisnicima: 
• pojedincima (polaznicima) koji žele nastaviti s obrazovanjem i razvijanjem svojih vještina na fakultetima, preko strukovnog osposobljavanja, cjeloživotnog učenja i drugih oblika obrazovanja, pa i digitalno. U okviru pilot-programa podržavat će se i mobilnost polaznika koji pohađaju obrazovne programe u nekoj drugoj državi članici.
• europskim poduzećima koja su se aktivno uključila u transformaciju vještina tako što ulažu u razvoj svojih zaposlenika, čime se poboljšava konkurentnost i produktivnost poduzeća, a radna mjesta ostaju sigurna
• europskim organizacijama koje rade u području razvoja vještina, osposobljavanja i obrazovanja ili osmišljavaju projekte u tom području i čiji je cilj znatno poboljšati cijeli raspon sustava obrazovanja, osposobljavanja i razvoja vještina, među ostalim i digitalno. U toj su kategoriji i vrtići, druge ustanove za rani odgoj i obrazovanje i slične organizacije.
 
Dodatne informacije dostupne su na poveznici.

Vijesti i aktualnosti