clanak False

Zid boli, Oltar - menza i Portal - paviljon

30.09.2019.

Spomenik se sastoji od dva objekta: Zida boli / Oltara-menze i Portala-paviljona, koji zajedno čine mjesto protokolarnog ceremonijala odavanja počasti.
Od sjevera prema jugu, unutar projektirane kasete, redaju se Oltar i Portal – potonji su povezani u cjelinu opločenom platformom te Zid boli – u odmjerenoj distanci od njih. Važna je uloga povjerena zelenilu: zidu od guste živice šimšira koji bočno uokviruju kompoziciju te mirnim površinama travnjaka. Diskretno je uključen i motiv vode, koji korespondira s vodenim parterom parkovnog poteza u sredini Ulice Hrvatske bratske zajednice, ali ne konkurira s njime.

 
ZID SVJETLOSTI inspiriran je autentičnim Zidom boli, nastalim tijekom Domovinskog rata i srušenim 1993. koji se sastojao od 13.600 crvenih i crnih opeka s imenima poginulih branitelja – u ime memorije i štovanja njegovih anonimnih autora, a ovdje je postuliran kao središnji hrvatski spomenik žrtvama rata i pobjedi, odnosno hrvatskoj državi, kao njihovom rezultatu i ostvarenju. Oblikovan od prozirnih opeka od visoko vrijednog stakla, Zid boli simbolizira SVJETLO, koje spaja prošlost – smisao i veličinu ŽRTVE, te budućnosti – društva i države, omogućene žrtvom i POBJEDOM. Simboliku svjetla upotpunjuje i potencira simbolika vode: na površinama vodenih poteza osim transparentnog monolita zrcali se i nebo, u svim svojim promjenama tijekom dana. Simbolički voda upućuje na jasnoću i bistrinu, koje su u nekim tradicijama dominantni motiv Neba, a ovdje se postuliraju kao pročišćena ideja. Drugim riječima, Zid boli sadrži univerzalnu i svevremensku poruku HUMANOSTI, NADE I OPTIMIZMA.