clanak False

Svjetski dan šećerne bolesti

14.11.2018.
Svečanost obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenog) u KBC Zagreb je podržala i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Ovaj dan se, u skladu s Preporukom Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation),  obilježava desetu godinu zaredom.  Ovogodišnje je obilježavanje, kao i prošlogodišnje,  posvećeno temi Obitelj i šećerna bolest (engl. The Family and Diabetes).

Cilj nam je da obilježavanjem ovog dana senzibiliziramo javnost i da poručimo kako je važno  voditi računa o ovoj bolesti koja nažalost poprima obrise globalne epidemije, naglasila je zamjenica Majić te je dodala: Liječenje ove bolesti, osim o medicinskom, znanstvenom i profesionalnom pristupu ovisi i o multidisciplinarnome pa je samim time odgovornost i na lokalnoj zajednici.  Grad Zagreb, prepoznajući važnost kvalitete življenja i zdravlja svojih sugrađana daje važan doprinos u svakodnevnome liječenju oboljelih pa je u zadnjih pet godina  iz Proračuna Grad izdvojio oko 500 000 kuna radi financiranja udruga koje brinu o oboljelim od dijabetesa.

Ova kampanja želi ukazati na utjecaj šećerne bolesti na obitelji oboljelih te nastoji educirati o prevenciji i važnosti uloge obitelji u skrbi i liječenju dijabetičara.
Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) je najbolja kampanja za podizanje svijesti o ozbiljnosti šećerne bolesti koja je jedan od vodećih svjetskih javnozdravstvenih problema pa sve više sliči na globalnu epidemiju suvremenog društva jer je povezana sa suvremenim načinom života i sa smanjenjem tjelesne aktivnosti, konzumiranjem visokokalorične hrane i porastom broja pretilih osoba.
 
Od šećerne bolesti u svijetu pati svaka jedanaesta osoba, odnosno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina, a čak je 352 milijuna izloženo riziku od obolijevanja. U svijetu svake godine od posljedica šećerne bolesti umire 4 milijuna ljudi.
Od ukupnog broja umrlih gotovo je polovina mlađa od 60 godina. Procjenjuje se da će do 2045.  od šećerne bolesti na svijetu bolovati  629 milijuna.
Prema podatcima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću u Hrvatskoj su 2017. registrirana 304 408 oboljela te 2 331 umrla.
 

Gradske vijesti - 2018.