clanak False

Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba- u Zagrebu jedna novozaražena osoba

28.04.2020.
.(Hina) - Tijekom jučerašnjeg dana na koronavirus testirane su 191 osobe i detektiran je jedan novi slučaj zaraze, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer Civilne zaštite poručivši da je epidemiološka situacija mirna.

"Jučer smo obavili 191 testiranje, tako da smo dosegli brojku od 6361 testiranog. Imamo jednog novootkrivenog, tako da sada u Zagrebu imamo 463 ukupno. S jučerašnjim danom imamo 299 izliječenih pacijenata", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za medije. 

"Štampar" od danas postavlja serološke testove

Također, Nastavni zavod danas postavlja serološke testove i bit će prvi zavod u Hrvatskoj koji će biti spreman to pokrenuti, a nabavili su i dovoljan broj testova. "Možemo krenuti onog časa kad se donese odluka o tome", najavio je Šostar. 

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković rekao je da su građevinski inženjeri do sada pregledali 15.104 objekata oštećenih u potresu, odnosno više od 84 posto podnesenih zahtjeva za preliminarni pregled građevina.

U odnosu na prethodni dan, pregledano je 430 novih objekata. Crvenom oznakom označeno je 810 objekata, žutom 3434, a zelenom 10.860.

Pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić izvijestio je da su jučer uklonili 246.5 tona građevinskog otpada, odnosno šute i 50.5 tona glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica. Ukupno su, od 22. ožujka do danas, prikupili i zbrinuli 10.899 tona šute i 1182 tone glomaznog otpada.

Također, ako građani primijete da ovlašteni izvođač radova s kojima imaju ugovor ne zbrinjava građevinski otpad, mogu to dojaviti Gradu na telefonski broj 610-1566, odnosno na e-mail: redarstvo@zagreb.hr.

Rok za prijavu šteta od potresa do 6. svibnja u ponoć

Pročelnica Gradskog ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, rekla je kako je za fizičke i pravne osobe rok prijave štete od potresa do 6. svibnja u ponoć.  Pojasnila je da se tu ne radi o sanaciji štete, već o financijskoj pomoći koja se temeljem te prijave može dobiti prema postojećem Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur izvijestio je kako je na snazi ukupno 1961 mjera samoizolacije ili karantene, što je u odnosu na jučer 111 manje.

Utvrđeno je osam slučajeva kršenja samoizolacije, ukupno 345, dok nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja odluke o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnim djelatnostima, održavanju sportskih i kulturnih događanja. 

Na području Zagreba i Zagrebačke županije utvrđeno je ukupno 34 slučajeva kršenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i boravka, što je za 10 više u odnosu na jučer. 

Bandić: Za sanaciju većih oštećenja čeka se novi zakon

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je dnevno devet do 10 puta više onih koji ozdravljaju, nego novozaraženih, ocijenivši to dobrim za Zagreb i Hrvatsku. 

Vezano za prioritete kod sanacije štete, rekao je da su kriteriji da se u Podsljemenskoj zoni pomogne ljudima s materijalima koji služi za sanaciju manjih oštećenja. Za sanaciju većih oštećenja čeka se donošenje novog zakona o obnovi. 
"Svaka nova cigla, kvadratni metar pokrivenog krova, sanacija pet cigli na dimnjaku u Podsljemenu ili Donjem gradu je korak ka rješenju.
 

Gradske vijesti - 2020.