clanak False

Stipendije Grada Zagreba - Grad godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije koje dodjeljuje i to je samo dio mjera demografske politike

19.03.2018.
Grad Zagreb godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije koje dodjeljuje i to je samo dio mjera demografske politike koju Grad provodi,  objavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.
Svih ovih godina, a počelo je još daleke 1992. dodjelom učeničkih i studentskih stipendija  za izvrsnost, Grad Zagreb je izdvojio oko 255 milijuna kuna za mlade, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić i pripomenuo kako se otad nijedanput nije smanjio ni iznos ni broj dodijeljenih stipendija.

Danas postoji šest vrsta stipendija za: izvrsnost, deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente slabijega socijalnog statusa, učenike i studente s invaliditetom te pripadnike romske nacionalne manjine.

Milana Vuković Runjić, predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Zagreba je rekla kako Grad pokazuje senzibilitet i osjetljivost za one koji zaslužuju poseban vid poštovanja, a to su oni koji teže izvrsnosti  jer, naglasila je, naša budućnost leži na  mladim ljudima s ambicijom, željom, marljivošću i drugim osobinama prijeko potrebnim  našemu društvu.  Oni koji već kao mladi pokazuju da žele dati najbolje od sebe ovomu društvu, zaslužuju posebnu pažnju i trebaju biti posebno vrednovani i time se vodimo kada dodjeljujemo stipendije za izvrsnost. Time potičemo demografski rast ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj.

Članica Povjerenstva Irena Cajner Mraović je pripomenula  da iznosi što se dodjeljuju nisu simbolični te da su za mlade ljude financijska, a ne deklaratorna podrška.
Također je kao problem navela da roditelji zbog dodijeljene stipendije gube porezne olaškice na dijete. Zato nam svima cilj treba biti promjena Zakona o porezu na dohodak  jer ne prepoznaje izvrsnost. Grad Zagreb može samo apelirati na promjenu zakonskog rješenja.

Ne možemo govoriti o demografskoj politici, a istodobno lokalnoj samoupravi uzimati za porez, prirez i mirovinsko osiguranje, apelirao je na kraju zagrebački gradonačelnik te najavio  da će se koncem ovoga i sljedećeg tjedna dodijeliti stipendije učenicima, studentima i doktorandima za izvrsnost.
 



INFORMACIJA O STIPENDIJAMA GRADA ZAGREBA

Gradske vijesti - 2018.