clanak False

Sastanak s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država

16.03.2018.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je u Gradskoj upravi primio delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, na čelu s Thomasom Yazdgerdijem, posebnim izaslanikom za pitanje holokausta.

Zahvaljujući gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima, američki je izaslanik izjavio da su pitanja vezana uz posljedice holokausta glavni razlog njegova posjeta Zagrebu, naročito projekti čiji je pokretač Grad Zagreb, npr. izgradnja sinagoge, Centra za promicanje tolerancije i Memorijalnog centra u Jasenovcu, a što su ga uvelike financirali građani Zagreba. Američka i izraelska vlada uistinu cijene napore zagrebačke Gradske uprave na ovim i na svim drugim projektima vezanim uz sjećanje na holokaust. O tragediji koja je zadesila europske Židove ovakvim aktivnostima poučavamo i upozoravamo nove generacije da se takvo nešto nikad više ne smije ponoviti, rekao je Yezdgerdi.

Velika nam je čast što smo danas primili ovako visoku delegaciju te što smo imali priliku razmijeniti mišljenja i iskustva oko svih aktivnosti koje Grad Zagreb radi čuvanja sjećanja na žrtve holokausta poduzima. Multikulturalnost koja krasi Zagreb nam treba biti putokaz u izgradnji tolerantnijeg i boljeg društva, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Dodala je da uspješna suradnja sa Židovskom zajednicom i sa svim drugim nacionalnim zajednicama pokazuje da je Zagreb siguran i otvoren grad u kojem za sve mjesta ima.

Gradske vijesti - 2018.