clanak False

Predstavljena nova aplikacija Pristupačni Zagreb

10.05.2019.
Nova online usluga Pristupačni Zagreb, mobilna aplikacija i servis putem kojeg korisnici primaju i šalju informacije o pristupačnosti raznih objekata diljem grada, predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Servis i aplikaciju razvili su volonteri tijekom Hackatona koji je održan u Akceleratoru u sklopu Zagrebačkog inovacijskog centra 5. i 6. travnja 2019. u organizaciji Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Grad Zagreb ulaže značajne napore kako bi bio što pristupačniji svim kategorijama građana i posjetitelja. Sukladno Strategiji za izjednačavanje mogućosti za osobe s invaliditetom trudimo se omogućiti potpunu integraciju naših sugrađana u sve segmente života. Nova aplikacija Pristupačni Zagreb će tomu uvelike doprinijeti, rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Ocijenila je da je najvažnija karika novog servisa interakcija između građana i Gradske uprave, a jedna od posebnosti aplikacije je i to što će građani moći vidjeti koji su objekti pristupačni osobama s invaliditetom, što je od velikog značenja za one s poteškoćama u kretanju. Pročelnica je objasnila i kako se aplikacija može nadograđivati, što je od značaja za mnoge buduće projekte. Ukupan rad svih koji su sudjelovali u razvoju aplikacije bio je volonterski, naglasila je Galić te zahvalila svim volonterima, sponzorima i partnerima.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj implementirao ovakvu aplikaciju. Jedna od naših temeljnih zadaća je biti servis građanima. S ovom aplikacijom smo napravili iskorak, a naši sugrađani s poteškoćama u kretanju imat će javni servis i informacije koje su dostupne 24 sata, zaključio je gradonačelnik.

U Hackatonu je sudjelovalo 15 volontera – studenata, mladih stručnjaka te timova startup tvrtki. Mentor volonterima Andrej Mrkonjić iz tvrtke CroCoder koja je i sama smještena u Ziceru, objasnio je da je svrha Hackatona bila osmišljavanje i razvoj on line servisa za prikaz informacija o pristupačnosti uz integraciju sa servisom za navigaciju Google karte. Svaki objekt prikazan u aplikaciji ima svoju ocjenu, odnosno razinu pristupačnosti objekta. Korisnici mogu vidjeti kakav je objekt, kakav mu je pristup i kako se mogu kretati unutar objekta. Objasnio je i da je jedan od ciljeva omogućiti redovno ažuriranje i lako proširivanje baze podataka: Time smo omogućili da korisnici baze mogu u realnom vremenu ukazati na promjene koje su se u međuvremenu dogodile, kao i predlagati objekte od interesa koji trenutno nisu u bazi.


 

Gradske vijesti - 2019.