clanak False

Predstavljen projekt "Zagreb - zeleni grad"

19.04.2018.

jh

 
U Centralnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku danas je predstavljen projekt Zagreb – Zeleni grad i demonstriran rad jedinstvene tehnologije čišćenja motora s unutarnjim izgaranjem s pomoću koje se emisije štetnih plinova smanjuju od 30 do 95 %. Ideju je potaknula činjenica kako sve veće onečišćenje zraka postaje veliki javnozdravstveni problem. Ovu jedinstvenu tehnologiju - projekt osmislili su Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u suradnji s tvrtkama GGT, Smart sense i Mapos usluge.


Gradonačelnik je naglasio kako je ovo tek početak jednoga velikog projekta, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u njemu.Želim da što prije počnemo s pilot-projektom u okviru kojega će se 100 automobilskih motora očistiti te ćemo vidjeti je li se zagađenje zraka smanjilo za očekivane vrijednosti. Sastali smo se i s resornim ministarstvom kako bismo, eventualno zajednički, realizirali projekt. Veseli me što je Zagreb i po ovome prvi u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik.

Znamo da je upravo promet najveći zagađivač zraka u gradu, a zbog lošeg zraka u svijetu godišnje umire više od 7 milijuna ljudi. Stoga danas svjedočimo jedinstvenu projektu za rješavanje problema što ga još nitko u svijetu nije uspio riješiti, naglasio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te je gradonačelniku zahvalio na svesrdnoj podršci.

Ovim projektom je predviđeno osnivanje četiriju do šest ekocentara u kojima će se postaviti 250 uređaja za čišćenje motora s unutarnjim izgaranjem, što je dovoljno da se sva vozila u Zagrebu pročiste jedanput godišnje. Smanjenje emisije štetnih plinova iz motora od 30 do 95 % bi rezultiralo smanjenjem onečišćenja zraka za oko 20 %.
 
 

Gradske vijesti - 2018.