clanak False

Predstavljen projekt "Budi AUT"

03.01.2020.

Budi aut

Postavljanjem Instalacije kojom se tehnički i sadržajno simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom, Udruga za autizam Zagreb je u Maksimiru predstavila projekt Budi AUT kojim se nastoji senzibilizirati i osvijestiti širu javnost za potrebe i bolje razumijevanje osoba s poremećajima iz spektra autizma. 

Aktivnostima unutar Instalacije sudjelovali su gradonačelnik Milan Bandić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

"Da bismo postali društvo u kojem je inkluzija osoba s invaliditetom norma, u kojem svaki pojedinac ima jednaka prava, bez obzira na individualne različitosti, neophodno je mijenjati društvene vrijednosti i stavove prema osobama s invaliditetom", istaknuo je gradonačelnik i dodao da Grad Zagreb pruža financijsku pomoć i podršku u obiteljima osoba s autizmom u slučaju hospitalizacije, bolesti, medicinske i stomatološke intervencije i drugih hitnih situacija, kao i usluge rane intervencije. "Moramo se solidarizirati s roditeljima autistične djece i sa svim članovima obitelji koji ulažu goleme napore u njihovo uključivanje u društvo i svakodnevnicu".

''Važno je da ova instalacija svima pruža mogućnost da osjete kako se autistične osobe osjećaju, preciznije s kakvim se sve problemima susreću. Razumijemo li ih, možemo im dati potporu. A da bismo im dali potporu, naše društvo mora bit senzibilirano'', kazala je ministrica i izaslanica predsjednika Vlade Vesna Bedeković.

Igor Ružić, član udruge roditelja i skrbnika koja djeluje od 1997. – Udruge za autizam Zagreb je zahvalio Gradu i Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu te Fakultetu elektrotehnike i računarstva što su svojim stručnim vodstvom i volonterskim radom pomogli prenijeti sve taktilne, vizualne i auditivne podražaje na instalaciju te su ovaj dan učinili osobito važnim za sve članove Udruge.

Gradske vijesti - 2020.