clanak False

Požar na reciklažnom dvorištu u Jakuševcu ugašen. Nema opasnosti za zdravlje ljudi

25.07.2019.
Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s pročelnikom Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavlom Kalinićem, zapovjednikom Javne vatrogasne Sinišom Jembrihom, ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimirom Šostarom i predstavnicima komunalnih tvrtki Grada Zagreba - Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste, obišao je požarište u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu.

Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije bila u pitanju. Ovo nam opet pokazuje kako Zagreb ima najbolju tehniku i vrhunske vatrogasce koji su u rekordnom roku požar stavili pod kontrolu, rekao je gradonačelnik i dodao: Konačno je došlo vrijeme da riješimo i treću sastavnicu zagrebačkog gospodarenja otpadom.

Kako se čulo na licu mjesta od Siniše Jembriha sinoćnji požar se vrlo brzo proširio na površinu 70x80 metara i dubine od 3 do 4 metra. Oko 22,00 sata otvorenog plamena više nije bilo. Na intervenciju su po prvi puta u Zagrebu pozvana sva  vozila i sve cisterne Grada Zagreba, preko 200 vatrogasaca i 60 vatrogasnih i 30 specijaliziranih vozila Zagrebačkog holdinga. Logistički, ovo je bila jedan od najtežih operacija. Još sinoć je započelo raskopavanje terena i dogašivanje i danas oko 11,00h je prestalo izdimljavanje, rekao je Jembrih napomenuvši kako sada na terenu ostaju dežurne ekipe zbog velike količine gorivog materijala.

Zlatko Križanić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba je dodao kako su se na dojavu i poziv odazvala sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva čime se ponovno dokazalo jedinstvo zagrebačkog vatrogastva.

Odmah nakon što smo zaprimili dojavu Zagrebački holding je na teren uputio sve raspoložive dežurne ekipe opremljene specijaliziranim vozilima koje su ovdje kontinuirano, od početka intervencije pa do jutarnji sati bili na terenu kao svojevrsna ispomoć, a tako se zadržavaju i u nastavku dana. Zagreb je još jedanput demonstrirao kako je dobro organiziran i kako je zaista europska metropola čak i kada govorimo o dimenziji povezanosti hitnih i komunalnih organizacija na području grada, rekao je Tomislav Jurić iz Zagrebačkog holdinga dodavši kako bez obzira na to što su na terenu sve interventne ekipe, komunalne usluge Zagrebačkog holdinga se realiziraju redovito.

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ dr. Andrija Štampar objasnio je kako bojazni za građane nema. Djelatnici Zavoda su na prvu dojavu o požaru uzrokovali zrak u kojem nije bilo bitnog povećanja bilo kakve tvari koja bi bila štetna za ljudsko zdravlje. Nekoliko sati nakon izbijanja požara bile su povećane vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), koje su danas ujutro već bile u granicama normale. S obzirom na alarmantne podatke koji se pojavljuju u nekim medijima moram reći kako su takve vrijednosti nakon požara uobičajene, međutim moramo znati da je Zakon takav da ne smije biti preko 50 mikrograma po m³ zraka lebdećih čestica 35 dana u godini, odnosno godišnji prosjek ne smije biti više od 40 mikrograma po m³ tako da zdravlje građana zaista nije ugroženo. Naravno da se ne preporuča starijima i djeci, što i zbog vrućina, šetnja u neposrednoj blizini požarišta, rekao je Šostar te napomenuo kako se analize rade redovito i kako će sutra ujutro javnost ponovno biti informirana.
 

Gradske vijesti - 2019.