clanak False

Potpora inovativnim poduzetnicima u ZICER-u

22.04.2020.
Izazovna vremena traže izazovna rješenja koja Grad Zagreb potiče kroz cjelovitu i sustavnu podršku startupovima. Kako bi se ublažile posljedice aktualne krize COVID-19 po poslovanje, Grad Zagreb je startupove koji djeluju u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER-a oslobodio plaćanja zakupnine.
 

Usprkos nikad nižoj razini globalnih gospodarskih aktivnosti, ZICER-ovi startupovi pronašli su u ovoj krizi i nove prilike, a svoje su aktivnosti vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji pridržavajući se propisanih mjera i radom od kuće. Značajan dio svoje je znanje i resurse stavilo na raspolaganje pri traženju konkretnih načina ublažavanja utjecaja globalne pandemije.
 
Potencijal za profitom u ovom trenutku nije na listi prioriteta zagrebačkih startupova već je glavni fokus stavljen na društvenu korist, te se njihova rješenja aktivno primjenjuju u različitim institucijama koje su nosioci procesa upravljanja i djelovanja u ovoj kriznoj situaciji.
Startupovi su korištenjem novih tehnologija od umjetne inteligencije, 3D tehnologija, te njihovih inovativnih primjena olakšali djelovanje institucijama, medicinskim djelatnicima, kao i svim ostalim građanima.
 
Tijekom posljednjeg mjeseca, u ZICER-u inkubirani startupovi razvili su aplikaciju koja educira i predviđa razvoj situacije vezane uz koronavirus, implementirano je više automatskih konverzacijskih robota (od kojih je jedan aktivan kao chatbot Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), a digitalna tržnica kao alternativa onoj fizičkoj biva prepoznata kao izvrsna mogućnost za nabavku domaćih poljoprivrednih proizvoda.
Također, 3D printeri su u proteklom periodu značajno doprinijeli u proizvodnji zaštitne opreme a djelatnici ZICER-a uključili su se u proizvodnju zaštitnih vizira na 3D printeru koji je nabavljen kroz projekt opremanja laboratorija financiran strukturnim fondovima. Izrađeni zaštitni viziri za medicinsko osoblje donirani su Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.
 
Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić ističe kako ovih dana, bez obzira na okolnosti, startupovi razvijeni pod okriljem ZICER-a stvaraju izvrsna tehnološka rješenja. „Neki od njih su se razvijali i kroz posljednju generaciju predakceleracijskog programa Startup Factory, a neki i pobijedili na Zagreb Connectu. To nam pokazuje kako startupovi koji su dobili cjelovitu podršku koja je obuhvaćala kvalitetno mentorstvo, izvrsne edukacije, infrastrukturu i okruženje koje potiče kreativnost, ali i financijsku podršku, kada „voda dođe do grla“ agilno stvaraju korisna rješenja.“ 
 
Pročelnica objašnjava i da su aktivnosti podrške poduzetnicima prebačene na online kanale, a Grad Zagreb – Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, usprkos potresu i pandemiji, upravo ugovara konvertibilne zajmove koji su jedinstveni poticajni financijski instrument namijenjen da zagrebačkim startupovima omogući razvoj njihovih proizvoda i značajno im olakša djelovanje u  budućem razdoblju.
„Održan je i prvi online Live Pitch Day koji će iznjedriti drugu generaciju Climate akceleratora, a kojeg Grad Zagreb provodi u suradnji s Europskim institutom za tehnologiju. Imena timova ovog najvećeg europskog programa za akceleriranje klimatski orijentiranih startupova doznat ćemo kroz koji dan.“
 
Čeka nas zahtjevno razdoblje, u kojem će Grad Zagreb i nadalje pružati kontinuiranu i konkretnu podršku svojim poduzetnicima. Oslobađanje plaćanja najamnine za poslovni prostor zasigurno će uvelike pomoći zagrebačkim startupovima kako bi mogli nastaviti s redovnim poslovanjem ali i razvojem kreativnih tehnoloških rješenja na korist cjelokupnoj zajednici.

Gradske vijesti - 2020.