clanak False

Početna konferencija projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

07.11.2018.
(www.zagreb.hr / HINA) U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, održana je početna konferencija projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane, koju provode korisnik Projekta Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i projektni partner Sveučilište u Zagrebu – Agronomski fakultet.
 
Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević na Konferenciji je naglasila da će ovaj projekt doprinijeti unapređenju znanstvene i istraživačke infrastrukture, kroz jačanje istraživačkih kapaciteta otvorenih za inovacije s ciljem poboljšanja kvalitete i dostupnosti istraživanja.

Prepoznat je kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju te vjerujemo da će u budućnosti postati regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će omogućiti privlačenje vrhunskih znanstvenika, provođenje novih znanstveno-istraživačkih projekata, unapređenje nastavnih aktivnosti korisnika i partnera te, u konačnici, povećanje broja znanstveno-istraživačkih radova.

Zamjenica je, također, istaknula da će se realizacijom ovog projekta na jednom mjestu moći provesti cjelokupne analize kvalitete, zdravstvene ispravnosti te izvornosti hrane i mi s ponosom podržavamo ovakve inicijative koje bi u budućnosti trebale postati standard za cijelu Hrvatsku.
 
U Hrvatskoj trenutno nije moguće znanstvenom metodom utvrditi izvornost hrane s obzirom na zemljopisno podrijetlo, pa je zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pokrenuo gradnju Centa za sigurnost i kvalitetu hrane, kako bi se jačala konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane, istaknuto je u srijedu na predstavljanju projekta  vrijednog gotovo 64 milijuna kuna, od čega su 61,3 milijuna bespovratno iz EU fondova.

Gradnja Centra, koji je pripremljen u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, počinje početkom 2019., a završetak projekta planirane je za listopad 2022. godine.

Do tada ćemo mapirati cijelu Hrvatsku radi utvrđivanja zemljopisnog podrijetla. Više neće biti moguće predstavljati uvoznu robu kao domaću, strani proizvod miješati s domaćim. Po prvi puta u Hrvatskoj će se moći izotopnom analizom utvrditi geografsko porijeklo hrane. Moći ćemo utvrditi ne samo da dolazi iz Hrvatske nego i iz kojeg dijela zemlje dolazi, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Zvonimir Šostar.

U Centru će se, rečeno je, uspostaviti nedvojbena kontrola patvorenosti hrane, analiza hrane, uzoraka tla i vode sa svrhom praćenja uzgoja ekoloških poljoprivrednih proizvoda.

Time će se, kazao je Šostar, pomoći domaćim proizvođačima da bolje plasiraju svoje proizvode na hrvatsko i inozemna tržišta, posebno unutar Europske unije, te da stanovnici Hrvatske znaju da jedu hranu koja je proizvedena na našim poljima i farmama.

Kroz rad Centra, u što će biti uključeno 100-njak djelatnika, ojačat će se i znanstveno-istraživački rad Zavoda, a cilj je da postane regionalni centar u tom području. Za početak u Zavodu će u idućem razdoblju besplatno raditi analize za potrebe proizvođača meda i maslinovog ulja, s obzirom da se na tržištu kao domaća predstavlja svakakva sumnjiva roba
 

Gradske vijesti - 2018.