clanak False

Pantovčak - novi zagrebački park

25.04.2018.
(Hina / Zagreb.hr)  - U Uredu predsjednice Republike  predstavljen je projekt ustupanja Gradu Zagrebu, odnosno na korištenje građanima šume Pantovčak veličine 700 tisuća metara četvornih. 

Prema elaboratu koji treba biti napravljen, kompleks Ureda predsjednice smanjio bi se na 250 tisuća metara četvornih, a preostalih 700 tisuća metara četvornih vraća se na upravljanje Ministarstvu državne imovine, odnosno ugovorom će biti ustupljeno Gradu Zagrebu na 50 godina.

Predstojnica Ureda predsjednice Anamarija Kirinić podsjetila je na hodogram događanja koja su rezultirale današnjom prezentacijom koja je završetak procesa optimizacije kompleksa Ureda predsjednice. Od odluke o pokretanju postupka određivanja sjedišta Ureda, imenovanja Povjerenstva za izradu stručnog nalaza o smještajnim potrebama Ureda temeljem čije je analize utvrđeno da država nema ni jednu nekretninu koja bi zadovoljavala potrebne kriterije, do zaključka Povjerenstva o zadržavanju sjedišta Ureda na postojećoj lokaciji.

Nakon toga nastavljeno je s radom na daljnjoj optimizaciji kompleksa, kazala je Kirinić, a Ministarstvo državne imovine izradit će parcelacijski elaborat kojim će se izuzeti dio nekretnina, onih koje nisu nužne za normalno funkcioniranje Ureda predsjednice.

Ministar državne imovine Goran Marić ističe da će ovim projektom za gotovo tri četvrtine biti smanjen opseg korištenja prostora za potrebe Ureda predsjednice.

"Ministarstvo će u suradnji s Gradom Zagrebom do kraja godine dati na korištenje za potrebe parka prirode Pantovčak 700 tisuća metara četvornih, a do tada će biti izrađen prijedlog parcelacijskog elaborata te projekt ograde koja će razgraničiti zemljište parka prirode i zemljište Ureda”, kazao je.

Izrazivši zadovoljstvo rješenjem, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako će njega "„opet zapasti da dela”. "Tu šumu treba urediti. Idemo delat. Čim budemo dobili papir idemo urediti park”, rekao je te ustvrdio da će to biti najljepša šuma-park u Europi.

Želja je predsjednice da se park za građane otvori već do kraja godine, za Advent, a oprezniji je zagrebački gradonačelnik koji kaže da je najrealnije očekivati da će prostor biti otvoren s početkom proljeća.

Građani će taj prostor moći koristiti besplatno, potvrdili su oboje, a Bandić je to prokomentirao riječima „pa ne možemo sve naplaćivati”.
Riječ je, ističe predsjednica, o novom zelenom srcu u gradu Zagrebu danom na korištenje građanima.

"Držim da se upravo ta otvorenost prema građanima koju toliko zastupam i zagovaram, a nadam se pokazujem i svojim dijelom, ostvari i davanjem park šume Pantovčak na javnu uporabu”, poručila je.
 

Gradske vijesti - 2018.