clanak False

Otvoren 4. Zagrebački obrtnički sajam

03.04.2019.
Danas je na Zagrebačkom velesajmu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio 4. Zagrebački obrtnički sajam, koji će trajati do 5. travnja.

Sajam okuplja obrtnike i učenike srednjih strukovnih škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji će posjetiteljima i učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola predstaviti nove dosege u proizvodnji i uslugama u više od 40 obrtničkih struka.

Istaknuvši kako Grad Zagreb od 2000. godine daje sustavne mjere potpore malom i srednjem poduzetništvu, gradonačelnik Bandić rekao je kako će se i nadalje, mjerama razvoja i poticanja, nastaviti pomagati zagrebačko obrtništvo. Rezultat toga je da danas u Gradu Zagrebu imamo BDP 6% iznad prosjeka Europske unije te stopu nezaposlenosti manju nego u EU i duplo manju nego u ostatku Republike Hrvatske.

Naš cilj je da pratimo korak s Europskom unijom te da smanjimo gospodarski jaz između Grada Zagreba i ostatka Hrvatske na način da Zagreb postane još bolji, a da Hrvatska konačno dođe na viši stupanj razvijenosti,
zaključio je gradonačelnik.

Ana Mandac naglasila je kako Vlada Republike Hrvatske kroz svoje resorno ministarstvo – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo aktivno provodi mjere i aktivnosti kojima se djeca potiču na upis u strukovne škole i na obrtnička zanimanja. Jedna vrlo konkretna i jasna mjera je da smo u protekle tri školske godine stipendirali učenike strukovnih škola s 750 kuna mjesečno, odnosno 9 000 kuna godišnje, a za slijedeće tri godine pripremamo povećanje stipendije u iznosu od 100 posto. 

Predsjednik Komore Mirza Šabić zahvalio je svim organizatorima i partnerima Sajma te ravnateljima škola. Očekivani broj učenika koji bi trebali posjetiti ovogodišnji Sajam je 7 000, dakle tisuću više nego prošle godine. Nadam se da su naši organizatori – gradonačelnik Bandić i župan Kožić zadovoljni s time. Mogu reći da smo dosegnuli organizacijski vrhunac te smo došli u situaciju da nam je prostor 7. paviljona Zagrebačkog velesajma postao premalen i u budućnosti ćemo se morati širiti.

Nadam se da ćemo sajmom pokazati da obrtnička zanimanja nisu drugorazredna, već da su adekvatna drugim zanimanjima i da u određenim situacijama ostvaruju prednost pred ostalima, rekao je župan Kožić zahvalivši ravnateljima koji su doveli učenike na sajam kako bi mogli uživati u smislu viđenja onoga što obrtnici rade te kako bi se zainteresirali za upis u obrtnička zanimanja.

Zagrebački obrtnički sajam, kojeg organizira Obrtnička komora Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, prošle je godine u tri dana posjetilo više od 6 000 učenika iz 80 osnovnih škola.

Gradske vijesti - 2019.