clanak False

Obilježena prva obljetnica rada Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz"

02.10.2018.
Na Međunarodni dan nenasilja, simbolično je proslavljena prva obljetnica rada Savjetovališta "Luka Ritz", koje je u prvoj godini rada dalo potrebnu pomoć za više od 400 korisnika, od kojih najmlađi ima tek četiri godine a najstariji 71 godinu.
 
Prisutne na obilježavanju u Gradskoj skupštini je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknuvši važnost rada ovog Savjetovališta koje je osnovao Grad Zagreb prepoznajući ulogu sustavnog rada na prevenciji i rješavanju širokog spektra teškoća i problema u ponašanju djece i mladih.
 
Inicijativa za osnivanje javne ustanove Centra Luka Ritz proizašla je iz višegodišnjeg uspješnog rada udruge Savjetovalište Luka Ritz koje su utemeljili roditelji Luke nakon što je on nesretno preminuo od posljedica vršnjačkog nasilja. Tijekom sedam godina kroz savjetovalište je prošlo 5000 korisnika što je potvrdilo potrebnu da se prevenciji pojave vršnjačkog nasilja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja kod djece i mladih, kao i posljedica istog, u Zagrebu pristupi sustavno i trajno.
 
Recentna istraživanja potvrđuju značajnu prisutnost različitih oblika rizičnih ponašanja kod djece i mladih, radi čega je važno osigurati stručnu i lako dostupnu podršku djeci, mladima i njihovim obiteljima kako bi se problemi na vrijeme uočili te se moguće negativne posljedice izbjegle ili umanjile, ne samo za pojedinca, već i čitavo društvo.
 
Zato je Grad Zagreb osnovao Centar Luka Ritz koja će dugoročno raditi upravo na sustavnom i sveobuhvatnom pristupu pomoći i podrške djeci, mladima i njihovim obiteljima, kao i prevenciji nasilja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.
 

Gradske vijesti - 2018.