clanak False

Obilježen Međunarodni dan narcisa

26.03.2022.
Prodajom narcisa na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet pridružio se humanitarnoj akciji Međunarodni Dan narcisa - Dan posvećen oboljelima od raka dojke. Zamjenik Korlaet poručio je da će Grad i dalje podupirati akcije usmjerene prema prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Dan narcisa, obilježavao se na glavnom zagrebačkom trgu od 10:00 do 13:00 sati  u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te uz suradnju NZJZ „Dr Andrija Štampar“. Zainteresirane žene mogle su se informirati i educirati o važnosti rane dijagnostike raka dojke te obaviti mamografski pregled u vozilu Nastavnog zavoda s mobilnim mamografom.
 
Akcija je obilježena i na Cvjetnom trgu gdje su udruge Nismo same, P.I.N.K. Life i Europa Donna, također organizirale humanitarnu prodaju narcisa. Upravo je cvijet narcis, čijom se prodajom prikupljao novac za rano otkrivanje raka dojke, odabran kao simbol nade i novog života.

Spomenimo da je po pojavnosti i smrtnosti rak dojke već duže vremensko razdoblje na vodećim mjestima uzroka raka u žena. Bolest se češće pojavljuje u žena iznad 50 godina, no mogu oboljeti i znatno mlađe, a oko 1% oboljelih čine i muškarci.
Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2018. u Zagrebu je zabilježeno 732 novooboljele žene, a u Hrvatskih njih 2.845. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu su u 2020. od raka dojke umrle 152 žene, a u RH 722. Iako taj broj u posljednjih pet godina kontinuirano pada, rak dojke je 3. uzročnik smrtnosti u žena.
Organizatori akcije, predvođeni Gradom Zagrebom i NZJZ „Dr. Andrija Štampar te Hrvatskom ligom protiv raka, 26. put, nakon 2 godine pauze (pandemija) pozivaju što veći broj žena da se uključe u Program preventivne mobilne mamografije koji je, među prvima u Hrvatskoj započeo 2004. i zahvaljujući kojem je otada pregledano više od 51.880 žena (za više od 40% njih to je ujedno i prvi pregled). Program se odvija i u mobilnoj i u stacionarnoj mamografskoj jedinici Nastavnog zavoda, a nabavom jednog od najsuvremenijih digitalnih uređaja, kao i novog mamografskog vozila, osigurani su najviši standardi provođenja programa probira sukladno svim europskim smjernicama. Grad sudjeluje i u provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je namijenjen ženama u dobi 50-69 godine života. U Zagrebu djeluje 15 mamografskih jedinica. 

Gradske vijesti - 2022.