clanak False

Obilazak Gradske četvrti Maksimir

28.08.2020.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je danas, sa suradnicima i predstavnicima trgovačkih društava, Dječji vrtić Bukovac i Osnovne škole Ivana Filipovića i Vladimira Nazora te neke od aktualnih radova u Gradskoj četvrti Maksimir.

„Od ukupno 435 obrazovnih objekata, njih 175 smo bili primorani obnoviti uslijed potresa. Od toga, samo njih 14 neće biti uporabljivo do početka školske godine“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. „Zahvaljujem suradnicima, izvođačima radova, gradskim službama i naročito građanima na strpljenju. Unatoč raznim nedaćama, školsku godinu ćemo započeti u normalnim uvjetima“.

Ravnateljica DV Bukovac Gordana Lukačić je objasnila da je zgrada u kojoj je smješten vrtić oštećena tijekom potresa. „Radovi na rekonstrukciji šest sanitarnih čvorova i dva glavna ulaza u vrtić su pri kraju. Zamijenjeni su stropovi, obnovljeni zidovi te je postavljena nova stolarija. U ponedjeljak će zadnje dvije sobe biti gotove, a redovni rad vrtića počinje u utorak 1. rujna“, rekla je.

„Zgrada je dobila žutu oznaku. Procjena ukupne štete na zgradi iznosi oko milijun kuna“, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. „DV Bukovac jedan je od 160 objekata osnovnih i srednjih škola te vrtića na kojima su predviđeni radovi rekonstrukcije do početka školske godine. Unatoč potresu i pandemiji, Grad je nastavio i s izgradnjom novih objekata tako da će do kraja listopada svoja vrata otvoriti pet novih dječjih vrtića“ najavio je pročelnik Lovrić.

Pročelnik Lovrić je objasnio da radovi na obnovi OŠ Ivana Filipovića uključuju kompletnu sanaciju oštećenja nastalih u potresu uključujući statičku sanaciju zidova te kompletnu rekonstrukciju četiri sanitarna čvora. „Ovo je još jedan školski objekt koji je obnovljen, a po završetku radova učenici će imati sigurnije uvjete te uredniju školu. Radovi će biti gotovi sredinom listopada“, rekao je.

Ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Ivica Brkić je istaknuo da je objekt škole u ulici Jordanovac pretrpio značajnu štetu tijekom potresa. „Na sreću objekt nije strukturalno oštećen tako je od početka dobio zelenu oznaku. Kraj radova se očekuje do početka školske godine, a obuhvaćaju kompletnu sanaciju oštećenja nastalih u potresu, uključujući sanaciju zidova, stropova, stolarije te uklanjanje dimnjaka koji je predstavljao ugrozu“, rekao je.

Gradonačelnik je također naglasio da će zbog mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Udruga URIHO proizvesti po dvije zaštitne maske za svako dijete. „Na taj način stvaramo sigurniju situaciju za našu djecu i zapošljavamo vrijedne radnike Udruge, od kojih je oko 60% vojnih invalid.

U sklopu obilaska, gradonačelnik i njegovi suradnici obišli su i radove na izgradnji autobusnih stajališta u ulicama Bukovac i Oboj, a koje izvodi podružnica Zagrebačke ceste. Predviđeni završetak radova na stajalištima koja se nalaze u blizini škola i vrtića se očekuje do početaka školske godine.

Gradske vijesti - 2020.