clanak False

Najavljen humanitarni koncert Pax et bonum za djecu Vukovara

05.09.2019.
Humanitarni koncert Pax et Bonum, kojemu je cilj prikupljanje sredstava za obnovu objekta i nabavku opreme za Dječji vrtić Vukovar 1 i 2, održat će se 13. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave.

Prisutnima su se obratili pokrovitelji akcije, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te savjetnik za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako će se humanitarna akcija provoditi od 2. rujna do 30. studenog prikupljanjem pomoći putem otvorenog humanitarnog telefona 060-9004. Grad Zagreb uvijek je znao, a znat će i u buduće, prepoznati vrijedne humanitarne i znanstvene inicijative koje dolaze od naše dijaspore. Ovaj projekt dokaz je kako se možemo bolje povezati kroz zajedništvo i solidarnost što je Gradu Zagrebu uvijek bilo na čast i zadovoljstvo, naglasio je zahvalivši se Željezanskom biskupu mons. Ägidiusu J. Zsifkovicsu što je izabrao Zagreb za organizaciju svoje humanitarne akcije.

Mi u Republici Hrvatskoj moramo još više osvijestiti koliko je veliko to što Hrvati koji žive u Gradišću i ostalim mjestima izvan RH čine da očuvaju i razviju svoj hrvatski identitet, rekao je savjetnik Bošnjak izrazivši uvjerenje da će ovaj humanitarni događaj rezultirati brojnim plodovima.

Program Akcije i humanitarni koncert predstavio je biskup Zsifkovics napomenuvši kako će na koncertu osim zbora Gradišćanskih Hrvata Pax et Bonum iz Austrije, Slovačke i Mađarske sudjelovati i Tereza Kesovija, Zorica Kondža, Jasna Zlokić, Matko Jelavić, klapa Rikordo, Tamburaški sastav iz Varaždina te mali vukovarski vrtićanci. Također, najavio je i jednodnevni međunarodni znanstveni skup 12. listopada u 10,00 sati, u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu pod nazivom Europa i kultura sjećanja.

Zahvaljujem glavnim inicijatorima i pokretačima ove akcije te svim sudionicima koji pokazuju koliko je Vukovar Hrvatima u srcu te koliko ima istinskih prijatelja unutar domovine, ali i među hrvatskom dijasporom, kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

Fra. Božidar Blažević, predsjednik Udruge Gradišćanskih Hrvata Hrvat S.A.M. istaknuo je kako mu je posebno zadovoljstvo što je akcija namijenjena upravo za Vukovarv - grad hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar Mirjana Kulić zahvalila je Gradu Zagrebu na pokroviteljstvu te na podršci koju daju na svim projektima još od 1998. godine. Također je istaknula kako Dječji vrtić, za čiju se obnovu organizira akcija, pohađa 800 mališana kojima će ova donacijska sredstva itekako dobro doći.

Akciju organizira Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. iz Zagreba u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom iz Eisenstadta.

Sudionici konferencije na kraju su još jednom podsjetili sve da nazovu broj 060-9004 i na taj način podrže akciju.


PLAKAT humanitarnog koncerta

Gradske vijesti - 2019.