clanak False

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22.09.2024.
Danas se dvadesetu godinu zaredom, u znak sjećanja na trostruko ubojstvo koje se dogodilo na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. te u spomen na sve žene koje su nasilno izgubile život, među kojima je i pet žena koje su samo ove godine ubijene u Zagrebu, obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
 
Izaslanica gradonačelnika Ivana Kekin, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić zajedno sa suradnicama položile su cvijeće i zapalile svijeće ispred zgrade Suda u Vukovarskoj ulici.
 
U borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Grad Zagreb kontinuirano ulaže i razvija lokalni sustav zaštite i podrške za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. Trenutno je na snazi četvrta u nizu Zagrebačka strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2023. do 2025. kojom se kroz 6 područja i 21 mjeru djeluje kako u prevenciji nasilja i podršci žrtvama i ranjivim skupinama, tako i u psihosocijalnim tretmanima počinitelja nasilja, senzibilizaciji javnosti, jačanju međuresorne suradnje i izobrazbi stručnjaka u području zaštite od nasilja.
 
Na području Grada Zagreba djeluju 3 skloništa i 5 savjetovališta za žrtve nasilja u kojima se godišnje prosječno smjesti oko 140 žena i djece te pruži preko 9.000 usluga savjetovanja za skoro 4.000 korisnica/ka. Od 2021. do 2023. kroz natječaje i rad ustanova i udruga sufinancirano je blizu 80 programa za preko 11.000 korisnica/ka. 
 
Ukupna izdvajanja iz proračuna za provedbu mjera i aktivnosti Zagrebačke strategije kontinuirano rastu i u 2023. godini iznosila su oko 1,7 milijuna eura, što je oko 7% više u odnosu na 2022.
Tijekom 2024., uz dosadašnju mjeru dodjele stanova za žene koje su doživjele nasilje, razvija se i socijalna usluga organiziranog stanovanja putem dodjele gradskih stanova Domu „Duga - Zagreb“. Tom će se uslugom produžiti razdoblje osnaživanja žena koje napuštaju sklonište s ciljem trajnog preveniranja povratka u zajednicu s počiniteljem nasilja.
 
Grad Zagreb također će provesti radionice osnaživanja i pripreme za uključivanje na tržište rada za korisnice skloništa i savjetovališta u cilju ekonomskog osamostaljivanja žena žrtava nasilja, koje je jedan je od najvažnijih preduvjeta za izlazak iz kruga nasilja. 

Kako bi informacije i kontakte približili onima kojima su potrebni, Grad Zagreb je pripremio Brošuru s podacima skloništa i savjetovališta u kojima se besplatno i anonimno pružaju pomoć, zaštita i podrška u slučajevima nasilja.

Gradske vijesti