clanak False

Međunarodni susret u Norrkopingu, Švedska

19.04.2017.

        

 

 

U razdoblju od 20. do 23. svibnja održana je treća projektna aktivnost u okviru projekta „Europska mreža gradova za poticajno poduzetničko okruženje“ sufinanciranog sredstvima Europske unije.

 

Međunarodni događaj otvorili su gđa. Hannah Gruffman, voditeljica Ureda za kulturu grada Norrkoping te voditelj projekta g. Marko Helfrih iz Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba. Zagrebačku delegaciju uz voditelja projekta činili su i g. Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb – TPZ d.o.o i gđa. Nera Pavić, pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu Grada Zagreba za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

 

U okviru studijskog posjeta održane su dvije radionice.

 

Na prvoj radionici predstavnici gradova partnera prezentirali su rezultate prethodno održanih lokalnih radionica i raspravljali o budućim smjernicama za poticajno poduzetničko okruženje. Također su predstavljene europske smjernice i preporuke za razvoj samozapošljavanja i poduzetništva.

 

Na drugoj radionici predstavnicima gradova partnera u projektu pridružili su se studenti, poduzetnici i predstavnici gradske administracije te stručnjaci iz područja kulturnog i kreativnog poduzetništva. Kroz grupni rad identificirane su slabosti, snage, mogućnosti i prijetnje razvoja kulturnog i kreativnog turizma, izrađeni konkretni prijedlozi za aktiviranje kulturnog i kreativnog poduzetništva i pružanje podrške i potpore koja će talentiranim ljudima omogućiti da od svojih talenata žive i zarađuju.

 

Osim sudjelovanja u radionicama, predstavnici gradova partnera posjetili su i upoznali se sa ponudom, načinom rada i modelima potpore koje Grad Norrkoping pruža svojim novim i postojećim poduzetnicima kroz poduzetničku infrastrukturu.

 

Tako su sudionici projekta posjetili kompleks nekadašnje tvornice boja stavljen u funkciju kreativnih i kulturnih poduzetnika nudeći im uredske prostore po niskim cijenama, a ujedno se okviru ponude samog kompleksa pod nazivom „Halarna“ nude ugostiteljski i koncertni sadržaji.

 

Kao drugi primjer moderne poduzetničke infrastrukture sudionici su posjetili „Norrkoping Science Park “ koji pruža različite usluge poduzetnicima početnicima i postojećim poduzetnicima, od samih uredskih prostora do dijela za rad studenata na projektima za tvrtke te inovativan spoj ugostiteljske djelatnosti i poduzetništva pod nazivom Coffeece.

 

Sudionici projekta također su posjetili i „Visualization centre“ koji omogućuje razgledavanje najmodernijih interaktivnih inovacija.

 


Vijesti i aktualnosti