clanak False

"Lipovljanski susreti" od 24. do 26. kolovoza, zemlja partner Kanada

20.08.2018.
(Hina) - "Lipovljanski susreti", središnja kulturno-gospodarska manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj, održat će se od 24. do 26. kolovoza, a nakon što su u protekle tri godine Češka, Slovačka i Ukrajina bile zemlje partneri "Susreta", ove će godine to biti Kanada.

Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani u kojoj pored matičnog hrvatskog naroda živi 13 nacionalnih manjina, predstavio je program ovogodišnje manifestacije, koja započinje 24. kolovoza u 10 sati gospodarsko-diplomatskim susretom na kojem će Lipovljani i Sisačko-moslavačka županija predstaviti svoje gospodarske mogućnosti.

Program se nastavlja u večernjim satima koncertom, a 25. i 26. kolovoza posjetiteljima će biti predstavljeno niz kulturnih i tradicijskih običaja nacionalnih manjina, a Savjet nacionalnih manjina Republike Hrvatske organizirat će okrugli stol na temu "Nacionalne manjine - migracija i sigurnost u demokratskim društvima".

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je da "Lipovljanski susreti" njeguju vrijednosti koje i Kanada promovira. "Ponosni smo na to i vjerujemo da stvaramo bolji i ljepši svijet bogat različitostima", kazao je.

Maksymiuk je poručio da velika većina Kanađana vjeruje u različitost i u njenu snagu kod gospodarskog razvoja, te da je multikulturalnost zajednička vrijednost Kanade i Lipovljana.

U ime Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića okupljenima se obratila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekavši da Zagreb i ove godine pomaže "Susrete" sa 150.000 kuna jer se time "stvara zajedništvo kojim svijetu šaljemo poruku da stvaramo i zajedničku budućnost".

Gradske vijesti - 2018.