clanak False

Konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja

06.09.2022.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, u Centru za zdravlje mladih održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen nastavak aktivnosti organiziranog cijepljenja za mlade protiv HPV infekcije i besplatnih ginekoloških pregleda u Centru za zdravlje mladih. Također, najavljeno je uvođenje novih besplatnih usluga - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju.

Kako je istaknula dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, upravo je uvođenje ovih aktivnosti jako dobar iskorak u dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite mladima, što potvrđuje i odaziv mladih. Naime, od travnja ove godine, Grad Zagreb je osigurao cijepljenje protiv HPV infekcije u Centru za zdravlje mladih te se od travnja do lipnja cijepilo 295 adolescenata, od toga 255 djevojaka i 40 mladića te je u istom periodu u Centru za zdravlje mladih bilo ostvareno 209 ginekoloških pregleda i konzultacija.

Doc. dr. sc. Marjeta Majer, dr. med., spec. školske i adolescentne medicine, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) naglasila je važnost očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja u općoj populaciji, a  posebice među adolescentima i mladima budući da je u toj populaciji povećani rizik od neodgovornog spolnog ponašanja, a koji može imati neposredne i dugoročne posljedice po zdravlje.

Punu podršku radu Centru za zdravlje mladih dao je i ravnatelj Doma Zdravlja Zagreb – Istok, Jurica Kravarščan, dr. med., a prisutnima su se obratili i Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine, NZJZ Dr. Andrija Štampar, dr. sc. Jasenka Grujić, dr. med. te Davor Dubravić, mag. psych. iz udruge HUHIV - Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Slijedom podataka da je gotovo svaka deseta testirana osoba pozitivna na klamidiju ili gonoreju, uz značajan udio sifilisa te hepatitisa C, Grad Zagreb je unaprijedio dostupnost dodatnih zdravstvenih usluga za mlade u Centru za zdravlje mladih te je osigurao sredstva za troškove nabavke brzih probirnih testova na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju te troškove laboratorijskog testiranja u iznosu od 400.000,00 kn.

Nakon ljetne stanke, organizirano cijepljenje za mlade protiv HPV infekcije dostupno je u Centru za zdravlje mladih, ponedjeljkom u vremenu od 15.30 do 18.30 sati, dok su besplatni ginekološki pregledi dostupni 2 x tjedno, ponedjeljkom i srijedom u vremenu od 15.00 sati do 20.00 sati. Za obje usluge potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko.

Testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju od danas kreće u Centru za zdravlje mladih, utorkom i četvrtkom, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, a dodatna posebnost ove usluge, osim što je povjerljiva i besplatna, je i to što za ovu uslugu nije potrebna najava.

Gradske vijesti - 2022.