clanak False

Kino Kinoteka pokreće online magazin za ljubitelje filmova

04.05.2020.
U iščekivanju da se stvore uvjeti za ponovno pokretanje kinoprikazivačke djelatnosti, kino Kinoteka pokreće online filmski magazin pod nazivom Kino teka, čiji je cilj u trenutnim okolnostima otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih te umjetničkih tema.

Magazin se sastoji od nekoliko stalnih rubrika u video, audio i tekstualnom formatu, koje će se od prvog tjedna svibnja redovito objavljivati na službenoj internetskoj stranici i društvenim mrežama kina. Virtualne kave donose videorazgovore s istaknutim pojedincima s filmske scene – uglavnom filmašima, ali i onima koji film žive na druge načine. Klasici u vremenu karantene uključuju rasprave na temu filmskih naslova koje smo tijekom mjera izolacije pogledali nakon dugo vremena (a neki i prvi put), dok će se u Dolazećim atrakcijama pisati o filmovima koje jedva čekamo vidjeti na velikome platnu. Svaki tjedan objavljivat će se i nova Filmska lista: popis filmova koji istražuju određenu temu, a po jedan novi naslov s liste svakodnevno će se objaviti na društvenim mrežama.

Suradnici Kinotekina online magazina su: Lukša Benić, Danijel Brlas, Miro Frakić, Valentina Lisak, Silvestar Mileta, Jelena Pašić i Višnja Vukašinović, predstavnici mlađe generacije filmskih kritičara, filmologa, urednika i kustosa/programera, koji su zanat izbrusili surađujući s filmskim časopisima, portalima, radijskim i televizijskim emisijama i festivalima, a među njima ih se nekolicina i praktično bavi filmom. Urednik magazina je voditelj filmskih programa kina Kinoteka, Mario Kozina.

U prvom izdanju Kino teke, u ponedjeljak 4. svibnja, ne propustite razgovor sa Sandrom Antolić, voditeljicom niza filmskih emisija na HRT-u i scenaristicom, koji će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović. U srijedu u Klasicima u vrijeme karantene Silvestar Mileta moderirat će razgovor o Oslobađanju (Deliverance, 1972) Johna Boormana, a u petak saznajte kojoj se filmskoj atrakciji veseli kritičar Danijel Brlas. Filmska lista donosi pet naslova koje gledamo drugačijim očima nakon iskustva karantene.

Magazin će uključivati i suradnje s partnerskim kulturnim institucijama, među kojima i već pokrenuti Filmsko-čitalački klub u suradnji s Booksom te gostovanje projekta „Svijet nakon karantene“ u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a radi se i na novim rubrikama, o kojima će kino Kinoteka redovito obavještavati na svojoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža.

Aktualno