clanak False

Gradonačelnik posjetio Ljetnu školu SKD "Prosvjeta" na Viru

26.07.2019.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio je, u odmaralištu Cvrčak na otoku Viru, djecu - pripadnike srpske nacionalne manjine koja pohađaju Ljetnu školu srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj. Škola se već tradicionalno održava u organizaciji SKD Prosvjeta, uz sufinanciranje Grada Zagreba - Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba s ciljem očuvanja identiteta srpske nacionalne manjine u RH te učenja i njegovanja srpskog jezika i kulture kod učenika osnovnoškolske dobi.

Drago mi je da smo ovdje na 24. Ljetnoj školi „Sava Mrkalj“. Ono što živimo u Zagrebu već 20 godina jesu multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, a upravo to se potvrđuje u ovoj školi na Viru, rekao je gradonačelnik Bandić zaželjevši djeci dobar i kvalitetan provod te lijepe uspomene s ljetovanja.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba istaknuo je kako se nada da će Grad Zagreb podržavati djelovanje ove škole i sljedećih godina, jer se radi o jednom od najboljih obrazovnih programa.

Dio djece polaznika se prvi puta susreće s ovakvim programima i druženjima na kojima se rađaju prijateljstva za život, rekao je Mile Radović, predsjednik Prosvjete. Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović zahvalio je Crvenom križu koji pet mjeseci održavaju radionice i na Viru. To je doprinos multinacionalnom karakteru otoka Vira, zaključio je.

Odgojno-obrazovni rad Ljetne škole odvija se u dvije skupine učenika koji će sa svojim učiteljima boraviti sedam dana u odmaralištu. Ove godine u Ljetnu školu prijavljena su 164 učenika iz cijele Hrvatske, koji tijekom boravka imaju priliku slušati predavanja, sudjelovati u radionicama i vježbama iz srpskog jezika, geografije, povijesti, glazbene i likovne kulture, kaligrafije i folklornih aktivnosti. Obzirom na to da je odlazak u ljetnu školu nemalom broju djece i prvi susret s morem, za neplivače se organizira škola plivanja koja već godinama daje odlične rezultate.

Prva ljetna škola održana je u organizaciji SKD „Prosvjeta“ u srpnju 1996. u mjestu Peroj, nedaleko od Pule, gdje je tada boravilo tek pedesetak učenika iz Zagreba, Siska, Pakraca, Vrobovskog, Moravica i Drežnice. Narednih 17 godina ljetna škola se održavala na istom mjestu uz kontinuirani porast broja polaznika iz svih krajeva Republike Hrvatske. Nakon što se tri godine putovalo u Tkon na otoku Pašmanu,  od 2014. g. ljetna škola se održava u mjestu Vir na otoku Viru. Vijeće srpske nacionalne manjine ulazi u projekt Ljetne škole srpskog jezika i kulture od 2013. g., a od 2015. ljetna škola nosi naziv „Sava Mrkalj“ po prvom reformatoru srpske ćirilice.

Gradske vijesti - 2019.