clanak False

9. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije

25.02.2019.
Danas je u hotelu Westin zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić na otvaranju 9. Međunarodne konferencije o biomasi i obnovljivim izvorima energije pozdravila sve nazočne.

Osim zamjenice Majić, prisutnima su se obratili i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Damir Felak, zastupnik Hrvatskog sabora, Davor Zec, predsjednik Hrvatske udruge biomase – CROBIOM, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Goran Zubić, pomoćnik ministra šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske, Alenka Kočiša Čičin Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetike, Stjepan Pervan, prodekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Afti Hodžić, dekan Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću te Hannes Tuohiniitty, predsjednik Bioenergy Europe. 

Zamjenica Majić je istaknula da je biomasa kao energetski učinkovit resurs ipak ograničen pa je kao primjer dobre prakse navela Zagrebački holding – podružnicu Zrinjevac, gdje se radi na izgradnji kotlovnice na drvnu sječku toplinske energije 2 MW koja će proizvoditi toplinsku energiju za grijanje plastenika i staklenika sa zelenim ukrasnim biljem te za grijanje objekata u kojima borave ljudi. Na taj način Grad Zagreb pokazuje da je uistinu ekološki i energetski osviješten te  pametni Grad.
Gradska uprava Grada Zagreba je odlučna da provede mjere energetski održivog Grada Zagreba. Ova konferencija će iznjedriti niz prijedloga koje ćemo moći realizirati i u praksi,
zaključila je zamjenica te je svim sudionicima zaželjela uspješan rad na Konferenciji.

Na otvorenju je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić čestitao organizatorima i sudionicima Konfrencije te je istaknuo kako je ova Konferencija ključna zbog energetske politike do 2030., a kojom se  predviđa da će biomasa zasigurno imati važno mjesto.
Biomasa ima važnu gospodarsku ulogu te osim u proizvodnji toplinske i električne energije  može pomoći gospodarski rast zemlje te može potaknuti nova zapošljavanja, pogotovo u manje razvijenim područjima, zaključio je pomoćnik ministra Domagoj Validžić.  

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a u organizaciji Hrvatskoga drvnog klastera, Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM te Centra za razvoj i ulaganja.

Osnovni cilj ove Konferencije je da utvrdi trendove, upozna nas s novim tehnologijama i inovacijama te da ukaže na važnost provedbe postojećih i odgovornog donošenje novih zakonskih okvira kako bi se u konačnici povećalo iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Gradske vijesti - 2019.